GenelSon DurumSon Dakika

Hem 12 bin liradan oldu, hem de buzdolabından...

İnternette “yetkili teknik servis” ilanı koyan dolandırıcılar, tamire geldikleri evlerden cihazı alıp kayıplara karışıyor. Kimisi ise yan sanayi parça ile tamirat yapıp fahiş fatura kesiyor. Son mağdur ise İstanbul Ataköy’de yaşayan bir iş insanı oldu.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Sınır tanımayan dolandırıcılar, '444 ve 800'lü hatlarla kendilerini büyük beyaz eşya markalarının yetkili servisleri gibi göstererek ağına düşürdükleri müşterilerine yan sanayi parçalar takıp karşılığında yüksek fatura kesiyorlar. Son dönemde şikayetleri artarken, dolandırıcıların ağına ise en çok arama motorlarında servis arayanlar takılıyor. Vatandaşlar, internette kullandıkları markanın ismiyle yetkili servis aradığında önlerine çıkan ilk sayfayla dolandırıcıların ağına düşüyor. Çünkü yetkili olmayan servisler bulundukları muhitteki aramalarda en üst sırada görünebilmek için arama motorlarına reklam veriyor. Son mağdur ise Ataköy’de yaşayan bir iş insanı oldu. MedyaRadar o dolandırıcıların izini sürdü.

HEM 12 BİN LİRADAN OLDU HEM DE BUZDOLABINDAN

Ataköy 1’nci Kısım’da yaşayan İş insanı M.G., buzdolabı arızalanınca, Google’dan kullandığı markanın yetkili servisini aradı. Karşısına çıkan ilk teknik servisi aradı. Kısa sürede üzerlerinde o markanın isim ve logosunun olduğu kıyafetlerle verilen adrese geldiler. Bir süre dolabı kontrol ettikten sonra klasikleşen ‘Parça değiştirilecek’ yalanıyla dolabın çalışmasını engelleyen parçalardan birini söktü . Bu parçanın kısa sürede alınabilmesi için müşteriden 12 bin lira talep edildi. Parayı nakit olarak tahsil eden ‘Yetkili Servis’ görünümlü dolandırıcılar, söktükleri parçasıyla ortadan kayboldu. Ne olur ne olmaz diye evine gelen yetkili servis elemanının fotoğrafını hem de videolarını çeken iş insanı kısa sürede dolandırıldığını anlayınca soluğu savcılıkta aldı. Dolandırıcılara 12 bin lira kaptıran iş insanı 27 bin lira ödeyerek yeni buzdolabı satın aldı.

YÜZLERCE ŞİKAYET VAR. ADRES BOŞ ÇIKTI!

 

MedyaRadar, Ataköy’de yaptığı dolandırıcılıktan sonra ‘Mega Group’ adıyla fatura kesen şirketin Bağcılar’da gösterdiği adresin izini sürdü. Adres olarak gösterilen yerde başka bir firmanın faaliyet gösterdiği ortaya çıktı. Şirketin aynı yöntemle yüzlerce vatandaşı dolandırdığı ortaya çıktı. www.sikayetvar.com isimli sitede ‘Mega Group’ adıyla yapılan aramada yüzlerce şikayet ortaya çıktı. Bazen klima, bazen televizyon yetkili servisi olan dolandırıcıların herkese aynı yalanı söyledikleri ortaya çıktı. Bir vatandaş ‘Şikayet Var’ isimli sitede başından geçen dolandırıcılığı şöyle anlattı: ‘’ Samsung buzdolabı arızası nedeniyle kendilerini yetkili servis olarak tanıtan Mega Group Servis Hizmetleri Ltd. Şti. Bağcılar adlı firma ve teknisyenleri, gelip tüm kartlar ve motorun yanmış olduğunu söyleyerek 32.800 TL tutarında bir onarım bedeli çıkardılar. Ancak inisiyatif kullanarak fiyatı 30.000 TL'ye indirebileceklerini belirtip, 20.000 TL kapora olarak göndermemi ikna ettiler. Buzdolabının kartlarını ve motorlarını alıp 'yarın gelip öğlene kadar takacağız' demelerine rağmen gelmediler ve telefonlara da cevap vermediler’’

REKLAM VERİP ADLARINI ÜSTE ÇIKARTIYORLAR

Avukat Mustafa Zafer, dolandırıcıların arama motorlarına reklam vererek adlarını en üste çıkardıklarını söyledi. Zafer, " Google Adwords reklamları, Google'da ilk sıraya çıkmanın en kolay yolu. Hedeflediğiniz anahtar kelimelerde en üst sıralarda yer alabilirsiniz. Günümüzde birçok işletme sahibi de bu sistem sayesinde sitesine müşteri çekip ticari kazanç elde ediyor. Google arama motorunda yetkili teknik servis olarak reklam veren ancak gerçekle hiçbir alakası olmayan teknik servisler vatandaşı ciddi manada dolandırıp mağdur etmektedirler. Bu dolandırıcıların savcılıklara yapılacak suç duyurusu sonrasındaki ceza yargılamalarında bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasına çarptırılabilmeleri mümkündür. Vatandaşın sahte yetkili servisler ile mücadele edebilmesi için Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan Servis Bilgi Sistemi Projesi kapsamında, üretici ve ithalatçıların tüketicilere satış sonrası hizmet sundukları yetkili servis istasyonlarına ilişkin bilgilere doğru ve kolay bir şekilde erişim sağlanabilme imkânı getirilmiştir. Bu kapsamda https://www.servis.gov.tr/Genel/Sorgu internet adresinden tüketiciler kullandıkları beyaz eşyanın marka, ürün ve şehir bilgisini girerek kolayca kendilerine en yakın yerdeki doğru yetkili servis ile iletişime geçebilirler’ diye konuştu.