Son DurumSon DakikaAli Adman

Sosyal medyanın en büyüğü Facebook oldu! İşte kazançlar...

Facebook, Instagram X (Twitter), SnapChat, TikTok gibi devlerin yer aldığı sosyal medya ağlarında kimlerin ne kadar kazandığı belli oldu.

Meta kâr rekorunda

Meta'nın Instagram ve Facebook gibi platformlarda oynanan reklamlar patlama yaşıyor. Sadece Mart ve Haziran ayları arasında Meta grup, bu alanda sırasıyla yüzde 12 ve 18'lik bir artışa karşılık gelen 31,5 milyar ABD doları ve 13,1 milyar ABD doları kârlı satışlar kaydetmeyi başardı.

Sadece bu yıl değil, sosyal medya segmentinde reklamdan en çok para kazanan şirket oluyor.

 

Meta 2022 mali yılında, reklamlarla yaklaşık 113 milyar ABD doları kâr elde etti. En çok kullanıcıya sahip 6 sosyal medya platformun diğer beşinden daha fazla kârı ve kullanıcısı var. 

Tiktok ikinci sırada

İkinci sırada, TikTok ve Douyin uygulaması sahibi ByteDance Şirketi var. TikTok'un Çin versiyonu Douyin oldu. eMarketer tarafından verilen verilere göre 31,6 milyar ABD Doları ciro ile çıkış yaparak ByteDance Şirketi yüksek kâr elde etti. 

Buna karşın geri kalan dört sosyal medya sağlayıcısı için durum farklı.

 

Youtube ve Google ne kadar kazandı?

Google'ın  alfabesi toplam reklam geliri açısından Meta'nın çok üzerindeyken, daha geniş bir sosyal ağ tanımıyla anlaşılan YouTube'da sadece 29,2 milyar ABD doları gelir elde etti. Çinli şirket Tencent'teki toplam gelirin sadece yüzde 15'ini Reklam oluşturuyor, ancak şirket, diğer şeylerin yanı sıra, çok yönlü uygulaması WeChat aracılığıyla Snapchat ve mikroblog hizmeti Sina Weibo'dan iki kat daha fazla reklam geliri elde edebildi.

 

Sosyal medya, internet için en önemli büyüme faktörlerinden biridir ve nüfusun geniş kesimlerine ulaşır. Snapchat veya TikTok gibi nispeten genç ağlardan LinkedIn veya Xing gibi sosyal iş portallarına ve Instagram veya Facebook gibi yerleşik platformlara kadar uzanıyor. 

Facebook en büyüğü 

Aylık 2,9 milyardan fazla aktif kullanıcısı olan Facebook, Ocak 2023'te en büyük sosyal medyadan biri seçildi. 

Instagram aynı dönemde yaklaşık iki milyar kullanıcıya, TikTok bir milyon kullanıcıya ve Twitter hala yaklaşık 556 milyon kullanıcıya ulaştı. 

2021 yılında dünya çapında sosyal medyanın günlük kullanım ömrü ortalama 147 dakikaydı. TikTok, müzik eşliğinde kendi kendine yapılan video klipleri paylaşmak için kullanılan bir sosyal ağdır. Kısa videolar genellikle senkronize olarak dans eder veya şarkı söyler. 

Çin menşe ülkesinde, hizmet douyin olarak da bilinir. 

TikTok'un ana şirketi ByteDance Ltd., Mitsing uygulaması Musical.ly'yi Kasım 2017'de yaklaşık bir milyar ABD doları karşılığında satın aldı ve birkaç ay sonra her iki hizmeti de TikTok markası altında paketledi. 

CB Insight tarafından yapılan bir değerlemeye göre, ByteDance Haziran 2022'de 140 milyar ABD doları değerinde dünyanın en değerli listelenmemiş şirketi olarak kabul edildi.

 

Analiz: Neox Medya Genel Yayın Yönetmeni Ali Adman