FutbolSon DurumSon Dakika

Xabi Alonso'nun Etkileyici Yükselişi: Bayer 04 Leverkusen'in Dönüşümü

Bayer 04 Leverkusen ile başarılı sezonlara imza atan Xabi Alonso, şampiyonluğa koşarken Neox Medya'dan Ali Adman, başarı hikayesini kaleme aldı. Detaylar...

Ekim 2022'de, Xabi Alonso, Bayer 04 Leverkusen'deki koçluk görevini kabul ettiğinde, pek çok kişi Werkself'in sadece bir yıl içinde şampiyon adayı haline geleceğine inanmamıştı. Ancak, Bundesliga'nın en üst seviyesindeki başarısı, rakamlarla, verilerle ve gerçeklerle ortaya kondu.

Alonso'nun başarılarını değerlendiren önemli noktalar şunlardır:

Liderliğe abone oldu

 Sezon boyunca Alonso, 22 kez birinci sırada yer aldı (Bu, bir sezon içindeki en yüksek rakam)


İspanyol Antrenörler Arasında İkinci

Bundesliga'da, Pep Guardiola'nın ardından Alonso, sadece ikinci İspanyol baş antrenörü oldu. Ayrıca, puanları ve gol ortalaması (maç başına 2.2), Bundesliga tarihindeki tüm Leverkusen baş antrenörlerinin en iyisi olarak kaydedildi.
Deplasman Galibiyetleri: Leverkusen, Bundesliga'daki son altı deplasman maçını kazandı, bu da kulüp rekorunu oluşturdu.


Başlangıçta Sıralama

 Xabi Alonso, Bayer Leverkusen'in başına geçtiğinde takım 17. sıradaydı. Ancak, sezon ilerledikçe 6. sıraya kadar yükseldiler ve şampiyonluk için ciddi bir aday oldular.


Yenilmezlik Rekoru

Leverkusen, Bundesliga tarihinde ilk 26 maç gününde yenilmedi, bu da sadece ikinci kez gerçekleşti. Daha önce, Pep Guardiola yönetimindeki Bayern Münih 2013/14 sezonunda bunu başarmıştı.


Rekabetçi Maçlardaki Yenilmezlik

Leverkusen, bu sezon oynadığı 38 rekabetçi maçın hiçbirini kaybetmedi; 33 maçtan beri yenilmiyorlar. Bu, Bundesliga tarihinde görülmemiş bir diziye işaret ediyor.
 

Zafer Oranı

Xabi Alonso'nun Bundesliga'da %67'lik bir zafer oranı var, bu da Bundesliga tarihinde geçici antrenörler hariç, sadece üç Bayern antrenöründen (Pep Guardiola, Hansi Flick ve Carlo Ancelotti) daha başarılı olduğunu gösteriyor.


Ara Rekoru

 26 maç gününün ardından, Alonso'nun 70 puanla elde ettiği ara rekoru, Bundesliga tarihindeki en iyi ikinci ara rekoruna işaret ediyor. 


İspanyol Antrenörlerin Başarısı

Leverkusen bu sezon şampiyon olursa, Bundesliga'daki İspanyol baş antrenörlerin şampiyonluk oranı hala %100 olacak. Çünkü daha önce Pep Guardiola, FC Bayern ile üç kez Alman şampiyonu olmuştu.


Alonso'nun öncü liderliği altında Bayer 04 Leverkusen, Alman futbol sahnesinde etkileyici bir dönüşüm geçiriyor. Ağustos 2023'te sözleşmesini 2026'ya kadar uzatmasıyla, Werkself'in geleceği oldukça parlak görünüyor.

Yazan: Ali Adman