23 Kasım 2024 Cumartesi

Ali Bozkurt

Ali Bozkurt

Bilgi ve Tecrübe

Yayınlama: 1 Eylül 2023 Cuma 13:06

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından Alman Liyakat Nişanı ödülü alan Nejdet Niflioglu, Neox Medya için Bilgi ve Tecrübe yazısını kaleme aldı.

Değerli Okuyucularım, bilgimiz olmadan tecrübe edinmemizin kolaydır, fakat tecrübemiz olmadan bilgi edinmemiz daha zor olduğunu söylesem bana katılırmısınız? 

Genelde, insanları bilgili- bilgin veya akıllı- zeki olarak sıfatlandırıyoruz. Gelin birlikte bu sıfatların nereden kaynaklandığına ışık tutalım. Mesleki eğitim sürecinde edinilen teoretik bilgileri derinleştirmek için staj yapma zorunluğunun önemine ve iş ilanlarında çoğu kez karşılaştığımız, deneyimli veya tecrübeli eleman terimlerine de kısaca değinelim. 

Bilginin Yerine Tecrübe 

Yer çekimi, yani Gravitasyon kuralını tespit eden İsaac Newton, bu kuralı, kafasına bir elma ağacının dalından düşen elma sayesinde bulduğu söyleniyor. Eğer bu söylenti doğruysa, İsaac Newton, edindiği bir tecrübe sayesinde bilgi sahibi olmuştur. Yukarıda yazdığım gibi; bilgi olmadan tecrübe edinmek kolaydır. Bilim tarihinde buna benzer buluşlar, edinilen bilgiler ve farkındalıklar saymakla bitmez. Penecilin, mikro dalga fırınları, teflon ve sayısız buluşlar birer tesadüf sayesinde keşif edilmiştir, buradaki değimle bilgisiz tecrübelerin ürünleridir. Hayatımızda, bilimde de olduğu gibi; gerçekten zor olan, bilginin doğruluğunu kanıtlamaktır. Bu kanıt bazen bilimsel açıklanmayı gerektirmiyor olabilir. Tecrübelerimize dayanarak bilgimizi kolayca aktarabiliriz. Denemek isteyenler, çocuklarıyla birlikte sulu boya resmi yapabilir. Sarı renkle Mavi rengin karışımı Yeşil, Kırmızı renkle Mavi rengin karışımı Mor olacaktır. Bunu bilimsel olarak açıklayacak olsak, çok iyi fizik ve renk teorisi bilgilerimiz olması gerekirdi. Oysa sulu boyamızla yaptığımız basit bir deney, var olan bilgimizi kanıtlamaya yeter, hemde çocuğumuzu deneyim sahibi yapar. Çocuğumuzu eğlendirici bir şekilde hem bilgilendirmiş, hemde tecrübe sahibi yapmış oluruz. Bu şekilde aktarılan bilgiler kalıcı olur, kolayca hafızadan silinmez. Aynı bilgiyi sadece teoretik yoldan, ışık spektrumunun farklı kırılma noktaları, farklı cisimlerin değişik ışık yansıması sonucunun gözümüzde renk algısını etkilemesi sonucu oluştuğunu, henüz iki yaşındaki çocuğumuza anlatsaydık aynı etkiyi yaratabilrmidik? 

Tecrübenin yerine Bilgi 

Peki, tecrübesiz bilginin değeri varmıdır? Bazı bilgilerin tecrübesi yoksa değeride yoktur. Özel hayatımızda bunun doğruluğunu kanıtlayan onlarca örnek sayabiliriz: Sevmenin ve sevilmenin güzel olduğunu bilmenin, aşkından sarhoş olma tecrübesini yaşamakla bir tutulamayacağını, özlem çekmenin zor olduğunu bilmekle bağrına taş basmanın tecrübesini yaşamanın çok farklı olduğunu iddia edemeyiz. Tecrübe özel hayatımızda ne kadar önemliyse iş hayatımızda da o kadar önemlidir değerli okuyucularım. Dünyada deneyimsiz yapabileceğimiz hiç bir iş yoktur. Uzaktan çok basit görünen düşük sıfatlı işler bile deneğim gerektirir. Meslek eğitimini veya tahsilini tamamlayarak mezun olan gençlerimiz bilgili kişiler olarak iş piyasasına adım atıyorlar. 

Mesleki eğitim süreçlerinde edindikleri teoretik bilgileri derinleştirmeleri ve deneyim sahibi olmaları için staj yapmaları gerekti. Ancak mezuniyetlerinden sonra işe başladıkları şirketlerde büyük sorumluluklar üstlenmeden önce tecrübe edinmeleri, deneyim kazanmaları da çok önemlidir. İş hayatında bilgili elemanlara ihtiyaç duyuyoruz, onlara deneyim kazandırmaya fırsat sağlayacak bilgin patronlara ve amirlere de aynı şekilde ihtiyaç duymaktayız . Tecrübesi olmayan bilgili insanları bilgin seviyesine getirmenin tek yolu onlara tecrübe edinebilmelerini sağlamaktır. Toplumsal amacımız devamlı tecrübe ve deneyimlerin çoğalmasını, gençlerimizin aydın kişiler seviyesine gelmelerini sağlamak olmalıdır. 

Ancak böylece akıllı bir neslimizi- zeki ve bilgili bir kuşağı- bilgin insanlardan oluşmasına katkı sağlayarak, hepimiz için- aydın olmasını dilediğimiz güzel bir geleceğin sağlam temelini atmış oluruz. Sadece teoretik bilgiye sahip olan insanlara akıllı, bu bilgilerin deneyimine sahip olanlara ise bilgin diyebiliriz. Deneyimli personel çalıştıran patron ve amirler kuşkusuz akıllıdır. Ama ancak personelinin tecrübe ve deneyim sahibi olmalarını sağlayan patron ve amirler zeki dir. Sevgiler ve Selamlar Nejdet Niflioğlu