GenelSon DurumSon Dakika

Asgari Ücrete Rekor Zam: 40 bin 436 Lira Oldu

Türkiye'de milyonlarca çalışan asgari ücrete temmuz ayında ikinci bir zam bekliyordu fakat ekonomi yönetimi asgari ücret zammını yılda bir kereye düşürdü ve gelecek olan zam da Ocak 2025 yılında yapılacak. Türkiye'de böyle bir karar alınırken KKTC'den çalışanları kıskandıracak bir hamle geldi. Asgari ücrete üçüncü bir zam daha yapıldı.

Asgari ücret zammının ağustos ayında yapılmaması çalışanlarda hayal kırıklığı yaratmıştı. Asgari ücrete son olarak ocak 2024'te yapılan yüzde 49'luk zamla rakam 17 bin liraya yükseltilmişti.

Beklenti Temmuz 2024'te ikinci bir zammın yapılmasıydı, ancak bu konuda gelen taleplere ekonomi yönetiminden olumlu bir cevap gelmedi ve yüksek enflasyon karşısında asgari ücretliler ikinci bir zammı ağustos ayında alamadı. 

Enflasyon beklentisinin ortalama yüzde 42,42 olması durumunda, net asgari ücret 2025 Ocak ayında yaklaşık 24 bin TL olacak.,

KKTC'DE 3. ZAM

Bir sonraki zam Ocak 2025 yılına kalırken, KKTC asgari ücrete 3. zammı yaptı. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) asgari ücret 35.188 TL'ye yükseldi.

KKTC'de asgari ücrete bu yıl yapılan 3. zam oldu.

KKTC Çalışma Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, ülkede 1 Eylül'den itibaren asgarî ücretin yaklaşık yüzde 20 artırılarak 35 bin 188 liraya yükseltildiğini açıkladı.

Yılbaşında 16 bin lira olan asgari ücret, mayıs ayında 29 bin liraya çıkmıştı.

KKTC'de asgari ücret yılda iki kez enflasyon oranında artırılırken, bu yıla özgü olmak üzere 3 kez belirlendi.

BAKANDAN AÇIKLAMA

İşveren tarafının katılmadığı toplantıdan sonra açıklama yapan Bakan Gardiyanoğlu, son dört aylık hayat pahalılığının yüzde 19.99 olduğunu ve kamu çalışanlarına, emeklilere ve devletten yardım alanlara bu rakamın yansıtılacağını; aynı şekilde asgari ücrete de bu oranın yansıtılarak yeni rakamın belirlendiğini açıkladı. 

Gardiyanoğlu, on günlük itiraz süresi olduğuna işaret ederek "10 gün içinde itiraz olursa masayı tekrar kurup değerlendireceğiz" dedi.

Gardiyanoğlu, yeni rakamı Bakanlar Kurulu'na göndereceklerini söyledi.

"Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısına yoğun mesaimiz buydu" diyen Gardiyanoğlu, kamudan maaş ve yardım alanlara verilecek hayat pahalılığını görüştüklerini bildirdi.

Bakan Gardiyanoğlu, yeni asgari ücretin net 35 bin 180, brüt 40 bin 436 TL olduğunu bildirdi.