22 Aralık 2024 Pazar

Ali Bozkurt

Ali Bozkurt

Çinliler en çok hangi ülkeye yatırım yapıyor? İşte ülkeler...

Yayınlama: 29 Ağustos 2023 Salı 08:39

Son zamanlarda Çin yatırımlarının sıklaşmasından sonra en çok nereye yatırım yapacakları merak konusu olmaya başlandı. Neox Medya Genel Yayın Yönetmeni Ali Adman ise bu konu hakkında istatistikleri kaleme aldı.

En büyük yatırım ABD'ye

Çin, en büyük yatırımını son 15 yılda yaklaşık 200 milyar ABD doları ile ABD'ye yaptı. 

Bu, Amerikan Girişim Enstitüsü tarafından yayınlanan ve düzenli olarak güncellenen China Global Investment Tracker'dan elde edilen verilere dayanıyor.

İstatistik veri grafiğimde gösterilmektedir. 

Almanya 7. sıraya geriledi

Çin'in Avustralya ve Büyük Britanya'daki yatırımları da üç haneli. Almanya ise yaklaşık 54 milyar ABD doları ile yedinci sırada yer alıyor.

Almanya'da tartışma konusu oldu

Çin'in yatırım stratejisi son zamanlarda Almanya'da giderek daha fazla tartışılıyor. Bunun bir nedeni, Çin devlet nakliye şirketi Cosco'nun Hamburg Limanı'nın Tollerort konteyner terminaline katılma izniydi. Ancak Çin, Hamburg grubu HHLA gibi lojistik şirketlerinden bile daha fazla, doğrudan yatırımlarında Alman taşımacılık sektörüne göz kulak oluyor. Bu infografik, China Global Investment Tracker'dan gelen verilere dayanarak bunu göstermektedir.

Uluslararası yatırımdır

DYY (Doğrudan Yabancı Yatırım), bir yerin yabancı yatırımcılar için ekonomik çekiciliğinin önemli bir göstergesi olarak kabul edilir. Doğrudan yatırım (DI), ekonomik bir alanda bulunan bir yatırımcı tarafından başka bir ekonomik alanda bulunan bir şirkette uzun vadeli bir pay elde etmek için yapılan uluslararası bir yatırımdır.

Resmi tanıma göre, bir şirket, doğrudan bir yatırımcının adi hisselerin veya oy haklarının en az yüzde 10'una (kendi tüzel kişiliğine sahip bir şirket söz konusu olduğunda) veya karşılaştırılabilir bir hisseye (kendi tüzel kişiliği olmayan bir şirket söz konusu olduğunda) sahip olması durumunda doğrudan yatırıma konu olur.

Çin, Hamburg grubu HHLA gibi lojistik şirketlerinden bile daha fazla

Çin devlet nakliye şirketi Cosco'nun Hamburg Limanı'nın Tollerort konteyner terminaline katılmasına izin verildi. Ancak Çin, Hamburg grubu HHLA gibi lojistik şirketlerinden bile daha fazla, doğrudan yatırımlarında Alman taşımacılık sektörüne göz kulak oluyor. Bu, China Global Investment Tracker'dan gelen verilere dayanan infografikte gösterilmektedir.

Sonuç olarak Çin, 2007 yılından bu yana Alman taşımacılık sektörüne yaklaşık 27 milyar ABD doları yatırım yapmıştır. Bu, Çin'in bu dönemde Almanya'da yaptığı toplam doğrudan yatırımın yaklaşık yarısına tekabül ediyor.

China North Industries (Norinco) yatırım yaptı

Diğerlerinin yanı sıra, otomobil üreticisi Beijing Automotive Group (BAIC) ve sanayi grubu China North Industries (Norinco) yatırım yaptı. Yatırım hedefleri, diğer şeylerin yanı sıra, otomotiv tedarikçilerini ve havacılık için bileşen üreticilerini içeriyordu.

Buna karşın Alman şirketleri de Çin'e giderek daha fazla yatırım yapıyor. 2022'nin ilk altı ayında, doğrudan yatırımların toplamı 10 milyar avroydu. Bu nedenle, yarım yıl değeri, 2000 yılından bu yana tüm yıllar için tüm değerlerden daha yüksektir.

DYY (Doğrudan Yabancı Yatırım), bir yerin yabancı yatırımcılar için ekonomik çekiciliğinin önemli bir göstergesi olarak kabul edilir. Doğrudan yatırım (DI), ekonomik bir alanda bulunan bir yatırımcı tarafından başka bir ekonomik alanda bulunan bir şirkette uzun vadeli bir pay elde etmek için yapılan uluslararası bir yatırımdır.

Doğrudan yatırıma tabidir

Uzun vadeli katılım, doğrudan yatırımcı ile şirket arasında kalıcı bir ilişki olduğu ve yatırımcının şirketin iş politikası üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu anlamına gelir. Resmi tanıma göre, bir doğrudan yatırımcı adi hisselerin en az yüzde 10'una sahipse, bir şirket doğrudan yatırıma tabidir.

 

Yazan: Neox Medya Genel Yayın Yönetmeni Ali Adman