GenelSon DurumSüper Lig

Denizbank'tan Selçuk İnan ve Emre Çolak'a kontra atak!

"Fatih Terim Fonu" davasında şok suçlama. Denizbank, Seçil Erzan'dan şikâyetçi olan eski Galatasaraylı futbolcular Selçuk İnan, Emre Çolak ve tercüman Mert Çetin'i vergi kaçakçılığıyla suçladı.

Denizbank, eski Florya Şube Müdürü Seçil Erzan'ın "Fatih Terim Fonu" adı altında bazı eski ve aktif futbolcuları dolandırmakla suçlandığı davada kontra atağa geçti. Banka dava dosyasında mağdur sıfatıyla yer alan eski Galatasaraylı futbolcular Selçuk İnan ve Emre Çolak ile eski takım menajeri Musa Mert Çetin hakkında "tefecilik" ve "nitelikli dolandırıcılık" ve "vergi kaçakçılığı" gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Banka, avukatın belgesini delil yaptı! 

Diken'den Canan Coşkun'un haberine göre Denizbank, bu üç ismin savcılığa sunduğu belgelerin Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından incelenmesi isteyerek, dosyanın Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilmesini talep etti. Suç duyurularında, şikâyet edilenlerin Avukatı Rezan Epözdemir’in dilekçesinde yer alan “… Tüm süreç boyunca parasını ve fon getirisi talep eden müştekiler, şüpheli Seçil Erzan’ın müştekilerden (ve diğer kişilerden) almış olduğu meblağları bankanın sözde fonuna yatırmayarak kendi uhdesinde tuttuğu Nisan ayı başında öğrenmiştir…” beyanının tefecilik faaliyetine işaret ettiği belirtildi.

Selçuk İnan fahiş faizle suçlandı

 Erzan'ın yargılandığı ana dosyada Selçuk İnan söz konusu fona toplam 3 milyon 685 bin dolar verirken, 2 milyon 150 bin dolar tutarında ana para ve ayrıca kâr payı aldığı kaydediliyor. Denizbank yaptığı suç duyurusunda İnan'ın soruşturma kapsamında gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu; savcılık ifadesinde Erzan’a 6 aydır ulaşamadığını beyan ettiği, ancak Mart 2023 sonuna kadar ödeme aldığını söylediği aktarıldı. 

Suç duyurusunda, Epözdemir’in müvekkili İnan'a Erzan tarafından verildiğini iddia ettiği belgelerde ödenecek tutarın stopaj dahil, 12 milyon 811 bin 12 dolar olduğu belirtilerek, ama belgedeki 12 milyon 811 bin 12 doların yüzler basamağındaki yazımda bir hata olduğu savunuldu.

 Buna göre Denizbank yönetimi, söz konusu rakamın aslında 1 milyon 281 bin 112 dolar olduğunu ve haliyle bu iddiası kabul edilirse İnan'ın ana parasına karşılık olarak sadece 33 gün için 4 milyon 684 bin dolar faiz aldığının ortaya çıkacağını savundu.  

Vergi kaçaklığı soruşturması istendi

Banka, yine Epözdemir’in sunduğu ve işlem tarihi 4 Eylül 2022 olarak görülen 5 milyon 475 bin dolar bakiyeli belgede vade tarihinin 7 Ekim 2022 olduğu ve stopaj dahil ödemenin 18 milyon 862 bin dolar olduğu yazılı olduğuna dikkat çekti. Buna göre de İnan, 33 gün için 4 milyon 975 bin 2.5 milyon dolar ödeme görünen belgeye göre de İnan'a 3 milyon 750 bin dolar ödendi. Yani İnan, 31 gün için 1 milyon 250 bin dolar faiz aldı. Bu iddiaları için Seçil Erzan’ın ifadesine başvurulmasını isteyen Denizbank, Selçuk İnan'ın evinde ve işyerinde arama yapılmasını da istedi. Banka sonuç olarak Selçuk İnan hakkında vergi kaçakçılığı yönünden soruşturulmak üzere dosyanın bir suretinin Gelir İdaresi Başkanlığı’na yollanmasını talep etti.

Tercüman Mert Çetin'in WhatsApp konuşması

Denizbank, tercüman Mert Çetin hakkında yaptığı suç duyurusunda bir WhatsApp konuşmasını da dilekçeye koydu. Çetin, Seçil Erzan'a şunları yazmış: “…Benim de artık sisteme hiç güvenim kalmadı ve acayip korkuyorum. Bu işe girerken hiç böyle konuşmamıştık………çok üzülerek söylüyorum ama benim de sisteme güvenim kalmadı. En azından elimde bir kağıt olsun hem kendim içinde bir kağıt istiyorum canım zaten en baştan beri sen diyordun, kağıt vereyim diye….. ya sen bizden ne istediğini ya bize bu stresi ne çektiriyorsun ya yazık günah değil mi ya?

Canımdan bezdim yalanlardan bezdim…”

Denizbank bu yazışmanın içeriğinin, Çetin ve Erzan arasında bankacılık dışı özel para ilişkisinin ispatı olduğunu savundu. Dilekçede, "Çetin yüksek faiz beklentisi içinde girdiği bu ilişkide parasını tahsil edememe şüphesine düşmesi nedeniyle Denizbank’tan tahsil için kullanabileceği gerçeğe aykırı belge üretmesini istiyor" denildi. Banka, Çetin hakkında da 75 bin dolar tutarındaki parasal ilişkiyle ilgili vergi kaçakçılığı yönünden soruşturma yürütülmesini talep etti.

Emre Çolak'a da vergi kaçaklığı suçlaması

Ana dava dosyasına göre Emre Çolak da Erzan’a elden 3 milyon 212 bin 500 dolar verdi. Banka yaptığı suç duyurusunda 11 Ocak 2023 tarihli işlemde 3 milyon 210 bin dolara karşılık 26 Şubat 2023'te 1 milyon 28 bin 46 dolar faizle, toplam 4 milyon 238 bin 46 dolar ödenmesine ilişkin notlar olduğu kaydedildi. Banka bunun da üretilmiş bir belge olduğunu savunarak, 45 günlük vadede kazanılan faizin ‘fahiş’ olduğunu ve tefecilik ve vergi kaçakçılığı soruşturması açılmasını talep etti.

Prof. Yıldız'da tefecilik mütealası

Denizbank üç isme yaptığı suçlama için Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız’dan mütalaa da aldı. Prof. Yıldız, mütalaasında, Selçuk İnan, Emre Çolak, kardeşi Emrah Çolak ve Musa Mert Çetin’in Erzan’a yüksek kazanç elde etmek amacıyla doğrudan veya aracılar vasıtasıyla para teslim etmesinin tefecilik suçunun bütün unsurlarını oluşturduğunu savundu. Yıldız, "Konulan belgelerdeki tutarlara ilişkin döviz üzerindeki faiz tutarları makul ölçülerin çok üzerinde olduğunu ifade etmeliyiz" dedi.

Davanın ilk duruşması 20 Kasım'da

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Fatih Terim Fonu adı altında birçok kişiyi dolandırmakla suçlanan eski Denizbank Florya Şube Müdürü Seçil Erzan ve 6 kişi hakkında hazırladığı iddianame geçen günlerde İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın ilk duruşması 20 Kasım’da yapılacak. "Nitelikli dolandırıcılık" ve "özel belgede sahtecilik" ile suçlanan Erzan hakkında 216 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Selçuk İnan, Emre Çolak, Mert Çetin dışında Arda Turan, Emre Belözoğlu ve Fernando Muslera'nın da müşteki olduğu dava dosyasına göre Erzan, Fatih Terim'in adını kullanarak kurduğu fonla 44 milyon Euro ve 15 milyon lira toplamakla itham ediliyor.