DOLAR 34.24 ₺
EURO 36.89 ₺
STERLIN 44.21 ₺
G.ALTIN 3,019.03 ₺
BTC 67,773.89 $
ETH 2,392.83 $
BİST 8,618.57

Doğalgaz patlaması karşı alınacak önlemler

Genel
Yayınlama: 5 Kasım 2024 Salı 10:10 Kaynak: Haber Merkezi

Geçtiğimiz gün Çorum'da doğalgaz patlaması meydana geldi Bununla birlikte, "Doğalgaz patlaması nasıl olur, neye dikkat etmek gerekir?" gibi sorular merak konusu olup araştırılmaya başlandı. Peki, doğalgaz patlaması nasıl olur, neye dikkat etmek gerekir? İşte tüm ayrıntılar

Doğalgaz patlaması karşı alınacak önlemler

Doğalgaz patlaması, "doğalgaz sıkışması" olarak da bilinir. Bu durum, doğalgazın yüksek basınç altında sıkıştırılmasını ve depolanmasıdır. Günümüzde en yaygın kullanılan enerji kaynaklarından biri olan doğalgazdır.

Doğalgaz patlaması, doğalgazın birikmesiyle, ardından kıvılcım veya alevin oluşmasıyla meydana gelen bir patlamadır. Bu tür patlamalar hem ölüme hem de ciddi maddi hasara neden olur. 

Doğalgaz, bir enerji kaynağı olarak son derece kullanışlı ve verimli olmasına rağmen, sızıntı ve sıkışma nedeniyle de çeşitli riskler oluşturur. Doğalgaz kapalı bir alanda %5 ila %15 oranında hava ile karıştığında, ateş veya kıvılcımla teması halinde patlama meydana gelir

DOĞALGAZ PATLAMAMASI İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Doğalgaz bakımı en az iki yılda bir yapılmalıdır. Binalar ve endüstriyel alanlar yetersiz havalandırıldığında doğalgaz birikerek dışarı atılamaz ve böylece birikir.

Doğalgaz boru sızıntıları veya gaz sistemi arızaları gazın yayılmasına neden olabilir. Sızıntılar sıklıkla eski, hasarlı veya uygun olmayan malzemelerden yapılmış borularda ve ekipmanlarda meydana geldiğinde, kontrol edilmelidir.

Doğalgaz hafif olduğundan, yukarı yükselir. Ancak tıkalı veya sıkışan alanlarda, özellikle binaların ve alanların alt kısımlarında birikebilir. Bu durum, doğalgaz patlamasın neden olur.

Doğalgaz kapalı otopark, bodrum, garaj gibi kapalı alanlarda tutulabilir. Bu tür alanlarda yetersiz havalandırma gaz birikmesine neden olabilir.

Doğalgazı taşımak veya depolamak için kullanılan ekipmanın arızalanması, gaz sızıntısına ve ardından patlamaya neden olabilir.


Gazlı cihazların ve boruların yanlış kurulumu da gaz sızıntılarına neden olabilir. Öte yandan gaz boruları ve ekipmanları düzenli olarak kontrol edilmeli ve bakımı yapılmalıdır. Bakım ihmal edilirse su sızıntısı riski de artar.

Eğer çürük bir yumurta kokusu alıyorsanız, hemen doğalgaz vanasını kapatmalısınız. Kapattıktan sonra da hiçbir elektronik alete dokunmamalısınız. Vanayı kapattıktan sonra da pencereleri açıp 187'yi aramalısınız.

İlk Yorumu Sen Yaz
code