Dünya'da GündemGenelSon Durum

Dünyanın 40 ışık yılı ötesinde bir gezegen bulundu

Dünyanın 40 ışık yılı ötesinde yeni gezegen tespit edildi. Gezegen üstünde detaylı incelemeler ve araştırmalar yapan ekip, şok eden gerçeği tüm dünya ile paylaştı. Gezegenin içini açıp bakan araştırmacılar içinde var olan şeyleri görünce ağızları beş karış açık kaldı. İçinde yaşama elverişli kayalar ve madenler bulunan gezegen hakkında araştırmalar devam ediyor

Gökyüzünde araştırma yapan bilim insanları, dünyanın sadece 40 ışık yılı ötesinde yeni bir gezegen tespit etti. Araştırmacılar tarafından yeni tespit edilen gezegenin içinde yaşama elverişli kayalar ve madenler bulan bilim insanları şaşkınlıktan dona kaldı. Dünya dışında başka bir gezegende yaşam mümkün mü soruları ise yeniden gündeme geldi. 


DÜNYA BÜYÜKLÜĞÜNDE

Güney Queensland Üniversitesi'nde astrofizik alanında doktora öğrencisi olan Shishir Dholakia, keşfi Kraliyet Astronomi Topluluğu'nun Aylık Duyuruları'nda yayınlayan uluslararası ekibin bir parçası.

Gliese 12b adı verilen gezegenin bulunmasının "Evreka anı"nı anlattı, "Kâğıt üstünde hesaplamalar yaptık," dedi. "Muhtemelen Dünya büyüklüğünde, muhtemelen ılıman ve gerçekten, gerçekten yakın olduğunu hesapladık. Bir gün içinde, 'Ah, bunu yazmalıyız. Bu gerçekten harika bir şey.' dedik.

YAŞAM İÇİN ARAYIŞ DEVAM EDİYOR

 

" Sıvı suyun yüzeyde birikmesi için doğru sıcaklık olabilir ... [Bu] önemli çünkü gezegenlerin üzerlerinde sıvı su varsa potansiyel olarak yaşanabilir olduğunu düşünüyoruz.

"Bu nedenle, yaşam için yürüttüğümüz bu büyük arayışta, potansiyel olarak yaşanabilir gezegenler bulmaya çalışmak istiyoruz ve bu iyi bir aday olabilir."

Gliese 12b, Dünya'nın boyutunda veya Venüs gibi biraz daha küçüktür. Ve yüzey sıcaklığının ılık 42C olduğu tahmin edilmektedir.

SOĞUK KIRMIZI BİR CÜCE

12 günlük yörüngesi, Balık takımyıldızındaki soğuk bir kırmızı cüce olan Gliese 12'nin etrafındadır. Gliese 12, Güneş'in yaklaşık dörtte biri büyüklüğündedir ve yüzey sıcaklığının yaklaşık %60'ıdır.

Dholakia , yeni gezegenin varlığını doğrulamak için NASA ile iş birliği yapan Edinburgh Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Larissa Palethorpe ile birlikte ekibe liderlik etti .

40 IŞIK YILI UZAKTA 

Dholakia, "Sadece 40 ışık yılı uzaklıkta ve bu, yakın gelecekte oraya ulaşabileceğimiz anlamına gelmeyebilir, ancak dünyanın en büyük uzay teleskoplarını ona doğrultabileceğimiz ve atmosferinin nasıl olabileceğini anlayabileceğimiz anlamına geliyor" dedi.

Bu, bizim güneş sistemimize ışık tutabilir.

"Dünya ve Venüs, bir atmosferin bir gezegenin yüzeyini nasıl değiştirebileceğinin klasik örnekleridir. Yani Dünya, bildiğimiz şekliyle yaşam için bir cennettir ve Venüs, yüzeyindeki kurşunu eritecek kadar sıcaktır.

 

VENÜS DÜŞMANCA BİR ATMOSFERE SAĞLAM

“Ve bu iki gezegen arasındaki fark büyük ölçüde Venüs'ün çok düşmanca bir atmosfere sahip olmasından kaynaklanıyor. Bu yüzden, Güneş'ten aldığı ışık miktarı açısından Dünya ile Venüs arasında yer alan bu gezegenin aslında boşluğu doldurabileceğini ve Venüs ile Dünya'nın neden bu kadar farklı olduğunu anlamamıza yardımcı olabileceğini düşünüyoruz.”

ON BİNLERCE YILDIZIN PARLAKLIK DEĞİŞİMLERİ

NASA, web sitesinde belirtildiği üzere, "geçişleri" yakalamak için on binlerce yıldızın parlaklık değişimlerini gözlemlemek amacıyla geçiş yapan bir dış gezegen araştırma uydusu olan Tess'i kullanıyor; "geçişler", "yörüngedeki dünyaların geçişi nedeniyle yıldızların kısa süreli ve düzenli olarak sönükleşmesi" olarak tanımlanıyor.

YANSIMA HAREKETLERİ ÜRETİYOR

Kırmızı cücelerin yörüngesinde dönen Dünya büyüklüğündeki gezegenleri tespit etmek daha kolaydır, çünkü daha küçük bir yıldız olarak geçişin sönükleşmesi daha fazladır ve daha düşük kütle, yörüngedeki gezegenin yıldızda daha fazla "titreşim" veya "yansıma hareketi" ürettiği anlamına gelir.

YENİ BİR GEZEGEN

NASA, Gliese 12b'nin James Webb uzay teleskobu kullanılarak daha ileri araştırmalar için iyi bir aday olduğunu söyledi.

Önde gelen bir ABD gökbilimcisi, eve daha da yakın bir yerde gizlenen yeni bir gezegen olduğundan emin olduğunu söyledi. ABC, Cuma günü, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden bir gezegen astronomisi profesörü olan Michael Brown'ın " Gezegen Dokuz olmadan" bir güneş sistemimizin nasıl olabileceğini göremediğini söylediğini bildirdi .

ÇEŞİTLİ CİSİMLER

Yıllardır Neptün etrafındaki çeşitli cisimlerin tuhaf yollarının başka bir gezegenin çekim gücünü gösterdiğini söylüyordu; ama bunu kimse bulamadı.

DOKUZUNCU GEZEGEN

Henüz hakem denetiminden geçmemiş yeni bir çalışmada, Brown ve ekibi simülasyonlar yürüttü ve Dokuzuncu Gezegen'in orada olma ihtimalinin milyonda bir olduğu sonucuna vardı.