GalatasarayTransfer

Galatasaray'ın yeni transferi Gökdeniz Gürpüz'ün Analizi

Transfer hamlelerine bir de Dortmund altyapısından oyuncu katan Galatasaray, genç oyuncu Gökdeniz Gürpüz'e imzayı attırdı. Peki kimdir ve analizi nasıl?

Galatasaray'ın yeni transferi Gökdeniz Gürpüz, 2006 yılında Almanya'da dünyaya geldi.  Genç oyuncu Dortmund altyapısında forma giydi. Uzun süredir gündeme olan Gökdeniz Gürpüz, nasıl yetenekte bir oyuncu? İşte detaylı anlatımı…

Gökdeniz Gürpüz kimdir?

2006 yılında Almanya'da dünyaya gelen Gökdeniz Gürpüz, 17 yaşındadır. Orta saha mevkiinde futbol oynayan genç oyuncu futbola Schalke 04 altyapısında başladı. Daha sonra Hamborn 07 derken son olarak Dortmund U19 takımı forması giydi. Almanya U16 ve U17 takımları forması giyerken Türkiye U17'de 9 maç oynadı ve U18 takımı daveti aldı. 

Dortmund şokta

Alman ekibi Dortmund, profesyonel sözleşme teklifi sunduğu genç oyuncunun takımdan gitmesi şokunu yaşamaya devam ediyor. Gökdeniz Gürpüz, gelen bu teklifi kabul etmeyerek Galatasaray ile görüşmelerini sürdürdü. Daha önce Dortmund Gençlik Gelişim Koordinatörü Lars Ricken'in Ruhr Nachrichten'e verdiği konuşmada şu ifadeleri söylemişti:  "Gökdeniz Gürpüz'ün ayrılması bizim için çok üzücü. Ancak, Gürpüz'ün ailesi Türkiye'ye gitmek istedi. Galatasaray ile uzun süredir Gökdeniz için görüşmeler yapıyoruz ve tüm şartlarda anlaşma sağladık." 

Avrupa potansiyeli olan oyuncu

Galatasaray ile uyumu tutması halinde Avrupa'nın yolunu tutacak isimlerden birisidir. Yeteneklerini kullanarak iyi bir bonservis bedeli ile Avrupa'ya gidecek yetenekte. Getireceği bonservisin yanı sıra Milli takım için de kazanılan bir oyuncu olacaktır.

Gökdeniz Gürpüz'ün artıları - eksileri

Gökdeniz'i izleyen herkesin söyleyeceği ilk artısı dribbling yeteneğidir. Dribbling yeteneği sayesinde kanat olarakta oynayabilecek yeteneğe sahip bir oyuncu. Yavaş yavaş orta alanın tüm bölgesine yetişecek bir meziyete sahip. 

Oyuncu eksiltme sayesinde takımın kilit oyuncuları arasında yer alabiliyor. Yapacağı asistlerle takıma skor katkısı sağlayabilir.

Kanat, orta saha yanı sıra forvet arkasında kullanılacak bir oyuncu. Orta alanda kazanacağı topta hücuma direkt katkı sağlayabilecek bir oyuncu. 

Orta alanda oynadığı zamanlarda direkt öne giden bir oyuncu. Geriye pas atma özelliği neredeyse yok.

Kendi yaş kategorisi üzerinden dribbling yeteneğine değinirsek baskı altında, sırtında bir oyuncu olmasına rağmen dribbling yapabilen bir oyuncu. 

Dar alanı seviyor

Oyuncu eksiltme konusunda üstünde baskı varken yapabilen bir oyuncu. Kendi yaş ketegorisinde açık alanda oyuncu eksilten isimlerden değil. Üstünde baskı varken, dar alanlarda oyuncu eksiltmesini başaran bir yapıya sahip. 

Final yapıyor

Adam eksilten oyuncular genelde final yapmasını başaramıyor. Kendi yaş kategorisinde izlediğim maçlarında adam eksiltme, kazandığı topları final yapabilen bir oyuncu. Pas veya şutlarıyla pozisyonu olumlu sonuçlandırmasını başarıyor.

Orta alanı açıyor

Orta sahada kazandığı toplarla orta alanda oyuncu eksilterek orta sahayı açan bir oyuncu. Kanatlara verdiği paslarla takımın hızlı hücuma çıkmasını sağlıyor.

Güzel paslar atıyor

Attığı paslarla takımın pas yüzdesini yükselten bir oyuncu. Kilit paslarıyla da hücum oyuncularının gole yaklaşmasını da başarıyor.

Şut çekmekten korkmamalı

Gökdeniz Gürpüz, uzaktan çektiği şutlarla goller bulmayı başarıyor ama bunu sık sık yapmıyor. Biraz daha şut çekmeye yönelmesi gerekiyor

Fizik gücünü yükseltmeli

Fizik gücü derken kas yapması değil ayakları yere iyi basan bir oyuncu olması yeterlidir. Dar alanda kazandığı toplarda fizik gücünden çok yere iyi basmasıyla daha olumlu sonuçlar kazandırabilir. Sahada güçlü olması gerekiyor. 

Direkt altyapı olmayabilir

Yaşına bakınca direkt altyapıya transfer olacağı düşünülebilir ama yeteneği sayesinde A takımda forma giyecek potansiyeli var. 

Hücuma lazım bir oyuncu

Galatasaray, yeni transferleriyle hücum oyunu düşünürken rakiplerinin savunma düşüncesine lazım olan bir oyuncu. Savunma oyununda rakibi eksiltip oyunu açacak bir oyuncuya ihtiyacı olan Galatasaray, bu eksikliğini Gökdeniz ile çözebilir.  Oyuncu eksiltecek, dar alanda top çevirerek rakibin savunmasını açacak bir yeteneğe sahip. Atacağı kilit paslarla da savunma yapan takımların oyununu çözebilir. 

Dengesiz top sürmemeli

Topla dönüyor, adam eksiltiyor ama bazen ayağında çok fazla top tutuyor. Ayağında fazla top tutmaması gerekiyor. 

Disiplinli bir oyuncu

Saha içinde hep kalan ve disiplinli oynuyor. 

Yaşı olmayan futbolcu

Bazı futbolcular vardır, Arda Güler gibi… Yaşı olmayan futbolcu olarak sayarız. Gökdeniz Gürpüz de öyle. Altyapıya verelim gelişsin, kendini toparlasın sonra yavaş yavaş alalım denilecek bir oyuncu değil. Sonradan oyuna sok, yapsın şovunu hem rakibi çözsün hem taraftarı… Gökdeniz Gürpüz kısa süre içinde Avrupa yapacak yetenekte bir oyuncu. Böylesi oyuncuların yaşı yoktur. Yaşına bakarak daha erken denilmesi halinde Dortmund'un yaşadığı gibi elinizden kaçar gider. 3 yerli oynatma hakkını orta sahada sonradan oyuna alarak Gökdeniz'e de kullanabilirsiniz. Bu kadar kanat yabancı oyuncular alındığını düşünürsek…

Dortmund doğru kullanmadı

Dortmund, Gökdeniz Gürpüz'ü tam olarak doğru kullanamadı. Tam olarak oyuncunun istedği bölgelerde şans tanımadı. 6 veya 8 bölgesinde çok görev verildi. 

Teması seviyor

Rakip oyuncularla temaslı oyunları seven bir oyuncu. Her orta saha gibi rakibi orta sahada ısıran ve yakın oynayan bir oyuncu.

Top kaybı yaşıyor

Üstte söylediğim gibi ayaklarının biraz daha yere sağlam basmamasından dolayı top kayıpları yaşıyor. Arkasına aldığı oyuncularda kayıpları olabiliyor. 

Araya iyi pas verir

Kendi kategorisinde izlediğim maçlarda forvetlere araya iyi pas atan bir yetenek. Sahada kaldıkca sık sık böyle paslar atan bir oyuncu. 

 

Analiz: Ali Bozkurt