Son Dakika

Hepatit A Nedir? Belirtileri Neler, Tedavisi Ve Bulaşma Yolları Nedir?

Son zamanlarda en çok merak edilenler arasına giren Hepatit A nedir ve tedavisi var mı gibi aramaların yanı sıra bulaşma yolları gibi detaylar haberde.

En çok merak edilenler arasında Hepatit A virüsü yer almaya başlandı. Belirtlileri, nedir ve nasıl bulaşır gibi aramalar sürerken Neox Medya olarak sizlere detaylı bir haber hazırladık. İşte Hepatit A virüsü hakkında sorulan tüm soruların cevabı…

 

Hepatit A virüsü nedir?

 

Hepatit A virüsü (HAV) bulaşması sonucu ortaya çıkan Hepatit A hastalığı bir karaciğer enfeksiyonudur. Halk arasında sarılık olarak da bilinen Hepatit A, kronik enfeksiyona neden olmayan bir hastalıktır.

 

Hepatit A virüsü nasıl bulaşır?

 

Hastalık çoğunlukla dışkı ile kirlenmiş, hastalık etkeni içeren su ve gıda tüketiminden kaynaklanır. Yemek hazırlayan ve gıda sektöründe çalışan kişilerin temizlik önlemlerine dikkat etmemesi, kanalizasyon suları ile kirlenmiş besinlerin çiğ ya da az pişmiş olarak yenilmesi en sık bulaşma yollarıdır.

 

Hepatit A pozitif çıkarsa ne olur?

 

Kişi Hepatit A enfeksiyonu geçirmiş ise tekrar hastalığa yakalanmaz. Hepatit A, grip benzeri şikayetlere yol açar ancak birkaç ay içinde bu şikayetler kaybolur. Nadir durumlarla ise uzun sürer ve karaciğer yetmezliğine neden olur.

 

Hepatit A ciddi bir hastalık mı?


Hepatit A, Hepatit A virüsü yani HAV'ın neden olduğu, kişiden kişiye bulaşan ciddi bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit A bulaşan kişinin dışkısına temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Hepatit A'nın bulaşmasının en birinci yolu kişilerin düzgün el yıkamamasıdır. Hepatit B ya da Hepatit C'den farklıdır.

 

Hepatit A ve B arasındaki fark nedir?

 

Hepatit A, kontamine yiyecek, su veya enfekte bir kişiyle kişisel temas yoluyla yayılabilir. Hepatit B ve C, kan veya meni gibi vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılır. Bu virüsler, annenin virüsü doğum sırasında çocuğuna geçirmesi halinde yeni doğan bebekler de dahil olmak üzere her yaştan insanı etkileyebilir.

 

Hepatit A kalıcı mı?

 

Yaklaşık %99'u kendiliğinden ve tam olarak iyileşir, kalıcı karaciğer hasarı oluşturmaz. Bir kez geçirildiği zaman tekrar etme şansı çok düşüktür.

 

HEPATİT A AŞISI KİMLERE, NE ZAMAN YAPILIR? 

 

Hepatit A hastalığından korunmanın bir diğer yöntemi de aşılanmadır. Ülkemizde 2012 yılı sonunda çocukluk dönemi aşı takvimine girmiş olup 1 Mart 2011 ve daha sonra doğan çocuklara 18 ve 24 ay sonunda olmak üzere 2 doz şeklinde uygulanmaktadır.

 

Hepatit A testinde ne çıkar?

 

Test, hepatit A virüsü (HAV) enfeksiyonunun sebeb olduğu karaciğer enfeksiyonunun tanısına yardımcı olur. Hepatitlerin bir çok sebebi vardır bu test semptomların hepatit A ya mı bağlı olduğunu gösterir. Testin 2 versiyonu vardır ve hepatit A nın 2 çeşit antikorunu saptamak için kullanılırlar.

 

Hepatit A kaç günde çıkar?

 

Hepatit A virüsünün kuluçka süresi ortalama 28 gündür (15-50 gün arasında). Hepatit A virüsü çevresel koşullara bağlı olarak aylarca vücut dışında canlı kalabilir. Virüs 85°C< ısıda 1 dakikada ölür.

 

En tehlikeli hepatit nedir?

 

Hepatit C. En tehlikeli olanıdır. Hastaların yarısında siroz hastalığına yol açar.