GenelSon DurumSon Dakika

Nejdet Niflioğu’nun ‘‘GÖÇ TARİHİNE IŞIK TUTACAK‘‘ kitabı yayında!

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, tarafından Liyakat Nişan ödülü alan ve Neox Medya yazarı olan Nejdet Niflioğlu’nun yeni kitabı yayında!

"MİSAFİR İŞÇİLERDEN UMUT TAŞIYICILARINA" 

başlıklı oldukça önemli görülen bu kitap, Almanya'ya göçün tarihsel bir belgesi niteliği taşıyor. Molino kitabevi  tarafından yayımlanan kitap siyaset dünyasında büyük ilgi görüyor. Ön sözü Dr. Yaşar Aydın’a ait olan kitapta, dünyaca ünlü karikatür sanatçısı Erdoğan Karayel’in ilüstrasyonları da yer alıyor. 

20 Şubat 2024 tarihinde Türk-Alman Forumu Stuttgart, dünyanın en ünlü kütüphaneleri arasında yer alan Stuttgart kütüphanesinde Niflioğlu için bir tanıtım ve panel etkinliği düzenleyecek.

Nejdet Niflioğlu yazdığı kitabında kendi göç hikayesinden yola çıkıyor. Almanya'nın göçmenlerle ilişkisi son yıllarda çarpıcı biçimde değişti. Almanya, nitelikli insanlara daha cazibeli olabilmesi için yeniden daha çekici hale gelmesi gerekiyor. Tehlikede olan pek çok şey var: Almanya’da yaşayan toplum olarak sadece vasıflı işçilere değil, faydalı toplumsal güçlere de ihtiyacımız var. Yeni memleketlerinde faal olan, toplum yararına görev ve sorumluluk alan insanlara ihtiyacımız var. Gelecekte sadece işgücü piyasası değil, THW, DLRG ve Kızılhaç gibi birçok dernek ve sosyal kurum da genç yetenek eksikliğinden zarar görecek.

Nejdet Niflioğlu, "Misafir işçilerden umut taşıyıcılarına" adlı yeni kitabında kendi kişisel göç öyküsünü anlatıyor. Net tezler ve daha fazla sosyal sorumluluk çağrısıyla Almanya'nın göçmenlerle ilişkilerine eleştirisel bir bakış atarak, geleceğe dair kaygılarını, göçün anlamını ve olası çözümler sunuyor.

Kitabım tamamıyla kendi otobiyografime, dolayısıyla kendi deneyimlerime dayanıyor. Anlatılan sahnelerin çoğu, göçmen işçilerin kendi anılarını canlandıracak çünkü onlar da aynı deneyimleri yaşadılar. Kitabımda yer verdiğim tezlerim ise yeni değil. Açıklamalarımın çoğunu yıllar önce yapmıştım. O tarihlerde dile getirdiğim endişelerimin bazıları çoktan gerçekleşti. Ne yazık ki, geçmişte kalan gelişmeleri geri döndüremeyiz. Ancak gelecek için çeşitli konseptlere ihtiyaç olduğunu bilmeliyiz. Eğitim, takdir ve toplumsal katılım kavramlarına ihtiyacımız var. Almanyaya yeni gelen insanlar için eğitim sistemi ve katılım fırsatlarını içeren bilgilerin yer aldığı yeni hoş geldin paketlerine ihtiyacımız var. Yasal nedenlerle geri çeviremeyeceğimiz mülteciler için farklı konseptlere ihtiyacımız var. Kitabımın içeriği ile ilgili anlamlı tartışmaların oluşması beni mutlu ediyor. Konuları tartışmadan kabullenmek bize sosyal açıdan fayda sağlamaz.

 

SATIN ALMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ