Eğitim

Ortaokul ve liselerde ‘ortak sınav’ dönemi

Resmî Gazete’de yayımlanan, ‘Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği’ yeni eğitim öğretim yılının başlarken okullardaki sınav uygulamalarına önemli değişiklikler getiriyor. Buna göre artık ortaokul ve liselerde yazılı sınavlar belirlenen ortak tarihlerde ‘ortak sınav’ usulüyle yapılacak. İlköğretimde ise yazılı sınav uygulaması tamamen kaldırılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği’nde pek çok değişikliğe gidildi. Alınan kararlara göre; tüm ülkede uygulama birliği sağlamak için orta öğretimde yazılı sınavlar belirlenen ortak tarihlerde yapılacak. Bu ortak sınavlar dışında okullarda yapılacak tüm yazılı sınavlar, çoktan seçmeli yerine yazılı yoklama yöntemiyle gerçekleştirilecek. Özel uzmanlık gerektiren ölçme değerlendirme çalışmaları için her ilde “Ölçme ve Değerlendirme Merkezi” kurulacak. Öğrencilerin becerilerini ölçmek için iki yılda bir Türkçe dil sınavı yapılacak. İlkokullarda ise yalnızca 4’üncü sınıflarda uygulanan sınav odaklı değerlendirme artık yok.

 ORTAK SINAV TEST, OKUL SINAVI YAZILI OLABİLECEK
Yeni yönetmeliğe göre aynı sınıf ve aynı derse ait yazılı sınavlar, ülke il/ilçe ve okul genelinde ortak olarak yapılabilecek. Uygulamalı sınavlar hariç, öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkan vermek üzere birden fazla şubede okutulan derslerin sınavlarının ortak yapılması esas olacak. Yani okullarda yer alan aynı sınıftaki tüm şubeler ilgili derste aynı soruları yanıtlamak için eş zamanlı olarak sınava girecek.
Bakanlıkça öğretim yılı başında hangi sınıf ve derslerden ortak sınav yapılacağı duyurulacak. Ortak yazılı sınavlar okullarda öğretmenler tarafından uygulanıp değerlendirilecek..