Orhan Gülek

Saf yetenek; Max Verstappen

Neox Medya'nın Formula 1 yazarı F1mechanic, ilk köşe yazısı ile karşınızda. İşte Saf yetenek; Max Verstappen köşesi...

Formula 1’in ne anlam ifade ettiğini, f1 sevdalı biri olarak “AŞKTIR” diyebilirim. Biraz da şairane takılırsam, “SEVDADIR” derim… Her spor branşı, onu yapan açısından da böyledir, eminim.

İşte bu satırları yazmaya iten sebep de son 50 yıldır f1’in gördüğü en iyi isim Max Verstappen.

Çaylak sezonundan bu yana saf hızıyla F1'e damgasını vuran ve rekabetçi bir aracın koltuğuna geçtiğinden bu yana rekorlar kırabileceğini gösteren Verstappen, 2023 yılını da arka arkaya üçüncü şampiyonlukla taçlandırdı.

2023 sezonu boyunca Verstappen adeta rakipsizdi ve yapılan 22 yarışın 19'unu kazanarak muazzam bir rekora imza attı. 

Bir sezonda en çok kazanma rekoru geçen seneye kadar Sebastian Vettel'e aitti ancak Verstappen, geçen sene o rekoru geçip 15 galibiyete çıkarmıştı.

Verstappen, sezonun son yarışı Abu Dhabi GP'yi kazanmasıyla bu sezonki 19. yarış zaferini elde etmiş oldu. Verstappen böylece 2023'te gerçekleştirilen 22 yarışın 19'unu kazandı ve zaten kendisine ait olan rekoru, bu sene çok daha ileri seviyeye taşımış oldu.

Verstappen diğer taraftan kariyerinin 54. yarış zaferini aldı. Bu, tüm zamanlar listesinde Sebastian Vettel'i geçerek 3. sıraya yükseldiği, Vettel'in ise dördüncü sıraya gerilediği manasına geliyor.

En çok kazanan pilotlar listesinde Lewis Hamilton 103 galibiyetle 1., Michael Schumacher 91 galibiyetle 2. sırada yer alıyorlar. Verstappen, 2023 Formula 1 sezonunu, kariyerinin 54. yarış zaferiyle noktalamış oldu.

Diğer taraftan Red Bull, bu sezon 21. zaferini almasıyla bir sezonda en çok kazanan takım olma rekorunu yeni bir seviyeye taşımış oldu. Red Bull RB20, 22 yarışta 21 zaferle %95.45 ortalamayla tarihin en başarılı Formula 1 aracı oldu. 

Red Bull, 113 yarış zaferiyle en çok kazanan takımlar listesinde 114 galibiyete sahip Williams ile farkı 1'e düşürdü. Bu alanda rekor 243 zaferle Ferrari'ye ait. Onu 183 galibiyetle McLaren, 125 galibiyetle Mercedes, 114 galibiyetle Williams takip ediyorlar.