GenelSon DurumSon Dakika

Şehit Esat Oktay Yıldıran kimdir, neden öldü, neden ismi okula verilmedi?

Şehit Esat Oktay Yıldıran merak edilmeye başlandı. Kimdir, ölüm nedeni, nasıl öldü, kim öldürdü ve ismi neden okula verilmiyor? Detaylar...

Şehit Esat Oktay Yıldıran kimdir?

Esat Oktay Yıldıran, Türk asker. Kıbrıs Barış Harekâtı'nda görev almış ve 12 Eylül Darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi'nde İç Güvenlik Komutanı olarak görev yapmıştır. Yıldıran, 22 Ekim 1988 günü suikast sonucu öldürülmüş ve Edirnekapı Şehitliği'ne defnedilmiştir.

Esat Oktay Yıldıran ne yaptı?

Başsavcılık, suç duyuruları hakkında takipsizlik kararı verdi. Esat Oktay Yıldıran, 22 Ekim 1988'de İstanbul Ümraniye'de, eşi ve 2 çocuğu ile birlikte bindiği halk otobüsünde uğradığı saldırıda öldürülmüş, saldırıyı PKK üstlenmişti.

Şehit Esat Oktay Yıldıran ne yaptı?

Miroğlu cezaevinde yüzbaşı rütbesiyle güvenlik amirliği yapan Yıldıran’ın işkenceyi yönettiğini anlatmıştı:

“Yüzbaşı Esat, 'bunlara banyo yaptırın' dedikten sonra bizi oraya soktular. Bu işkence süre olarak yaklaşık 4-5 saat sürdü. Kaçışıyorduk. Koridorun içerisinde feryat figan kaçıyorsunuz ama bir biçimde sizi buluyorlar ve işkence yapıyorlar. Yorulmalarının ardından bitti."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılında yaptığı konuşmada cezaevinin zulümlere konu olduğunu söylemiş ve “hafıza” merkezi olarak görev yapacağını kaydetmişti. Müzenin 3 Eylül 2024'de açılması hedefleniyordu.

12 Eylül 1980 askeri darbesi nedeniyle Diyarbakır Cezaevi'nde işkence ve kötü muamelelere maruz kalan yaklaşık 1600 darbe mağduru, dönemin sorumlularının yargılanması için çeşitli tarihlerde Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Şehit Esat Oktay Yıldıran ne zaman öldü?

Piyade Tümeni'nde binbaşı rütbesiyle tabur komutanı olarak görev yaptı. Yıldıran, 22 Ekim 1988 günü suikast sonucu öldürülmüş ve Edirnekapı Şehitliği'ne defnedilmiştir.

Esat Oktay Yıldıran şehitliği nerede? 

Yıldıran, Edirnekapı Şehitliği'ne defnedilmiştir.

Diyarbakır cezaevinde neler yaşandı?

İDDİA Bu cezaevinde darbenin ardından 1981-1984 yılları 34 kişi ağır işkenceler ve ölüm oruçları nedeniyle hayatını kaybetti. Yine çok sayıda insan akli dengesini yitirdi, bir çok kişi sakat kaldı. Diyarbakır Zindanı ile ilgili pek çok film ve belgesel çekildi, şiirler yazıldı, şarkılar yapıldı.

Diyarbakır Cezaevi dünyada kaçıncı sırada?

Diyarbakır Cezaevi dünyada en kötü 10 arasında. (2008- Hürriyet kaynaklı) 

Diyarbakır Cezaevi

Yıldıran, 12 Eylül Darbesi sonrası 24 Şubat 1981-1983 tarihleri arasında Diyarbakır E Tipi Askerî Cezaevi'nde yüzbaşı rütbesiyle güvenlik amiri olarak görev yaptı.Diyarbakır'a Ankara'dan gönderildi. Başçavuş Mevlüt Akkoyun'un yerine göreve geldi. Görev süresi boyunca tutuklulara işkence yaptırdığına dair iddialar vardır. 1980-84 yılları arasında, cezaevinde 30'dan fazla tutuklu öldü. Cezaevinde PKK'nın kurucularından Kemal Pir ve Mehmet Hayri Durmuş, PKK Merkez Komite Üyesi Mazlum Doğan gibi isimler de öldü.

Yıldıran'ın 1980 sonrasında Diyarbakır Cezaevi'ne atanmasıyla bu cezaevinde Foucault'cu anlamda disipliner teknikler uygulanmaya başlandığına dair iddialar vardır. Türkçe bilmeyen tutuklulara 1 gecede İstiklal Marşı, Andımız, Gençliğe Hitabe ve Atatürk İlkelerini ezberlettiğine dair söylemler vardır. Yıldıran'ın "Co" adında bir Alman çoban köpeği vardı. İddialara göre, bu köpek mahkumların cinsel organlarını ısırması için eğitilmişti ve tüm mahkumlar bu köpeği selamlamakla hükümlüydü.

Yıldıran hakkında şikâyetler olmasına rağmen hiçbir soruşturma veya dava isteği kabul edilmemiş