GenelSon DurumSon Dakika

CHP'de yeni Genel Başkan kim oldu? Kemal Kılıçdaroğlu mu Özgür Özel mi?

CHP'de 38. Olağan Kurultayı’nda Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel, Genel Başkan adayı oldu. Kazanan isim kim oldu? İşte açıklanan isim...

CHP 38. Olağan Kurultayı 4-5 Kasım’da yapıldı. Kurultayda genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve değişimcilerin adayı Özgür Özel yarıştı. Kurultay nedir, kurultayda seçimler nasıl yapılır, CHP’nin kurultayına ilişkin neler biliyoruz ve kurultaydan neler bekleniyor?

CHP'de Genel Başkanlığı kim kazandı?

CHP'de 38. Genel Kurulu seçiminde kazanan Özgür Özel, artık CHP Genel Başkanı oldu. Kemal Kılıçdaroğlu ise seçimi kaybetti!

Kurultay nedir? 

Kurultay siyasi partilerde, partinin en yüksek karar organıdır. Kurultay partinin tutumunu görüşür karara bağlar, yönetime girecek olan kişilere karar verir.

Kurultay, doğal ve seçilmiş delegelerden oluşur. Doğal delegeler genel başkan, Parti Meclisi üyeleri, milletvekilleri, Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı ve üyeleridir. 

Seçilmiş üyeler ise il kongrelerinde her ilin çıkardığı milletvekili sayısının iki katı olarak seçilen kurultay delegeleridir. 600 milletvekili olduğu için seçilmiş kurultay delegesi sayısı bin 200’dür.

Kurultay toplantı yeter sayısı üye tam sayısının salt çoğunluğudur. Yani kurultayın açılması için mevcut bin 367 delegeden 684’ünün kurultay salonunda olması ve imza vermesi gerekiyor.

Kurultayda genel başkan, parti meclisi, yüksek disiplin kurulu üyeleri, delegelerin gizli oylarıyla seçiliyor. 

Kurultay öncesinde genel başkanlık için Grup Başkanı Özgür Özel, eski Parti Meclisi üyesi Örsan Kunter Öymen, eski milletvekili İlhan Cihaner, eski milletvekili adayı Ünal Karahasan aday olduğunu açıkladı. Kılıçdaroğlu ise aday gösterilirse, aday olacağını söyledi. Bazı delegeler ve milletvekilleri ise mevcut başkan Kemal Kılıçdaroğlu için imza toplamaya başladı. 

Genel başkan adayı olmak için kaç imza gerekli?

Parti tüzüğü gereğince toplam bin 367 delegenin yüzde 5’inin, yani 69 delegenin imzasıyla kurultay divan başkanlığına başvuranlar genel başkan adayı olabilecek. 

Kılıçdaroğlu’nun kurultayda en güçlü rakibi, değişimi destekleyenlerin adayı olan Özgür Özel. Aday olacaklarını açıklayan Öymen, Cihaner ve Karahasan’ın gerekli olan 69 imzayı bulup bulamayacakları ancak kurultay günü belli olacak.

Kurultayda genel başkanın yanı sıra Parti Meclisi için 60 asıl 15 yedek üye belirlenecek. Parti Meclisi üyeliğine aday olmak için ise en az 10 kurultay delegesi ya da genel başkanın yazılı önerisi gerekiyor.