Son DurumSon DakikaGenel

Sumo güreşçilerinin ağırlığında uçaklar kalkamadı

Japonya’da sumo güreşçilerini taşıyan uçaklar, sporcuların ağırlığından dolayı kalkamadı ve sporcuları başka bir havayolu şirketine aktardı. İşte detaylar…

Japan Airlines (JAL), bir spor festivali için güneyde bulunan Amami Oshima adasına giden güreşçileri taşıyan iki uçağının ağırlık sınırlarını aşma riski altında olduğunu fark etti. Toplam 27 sporcudan iki kafilenin 12 Ekim'de ayrı uçuşlara çıkmaları gerekiyordu, biri Tokyo'daki Haneda Havalimanı'ndan (HND) ve diğeri Osaka'daki Itami Havalimanı'ndan (ITM), ikinci havalimanı çok daha küçük, özellikle iç hatlar havalimanı.

Sporcular yolculardan 50 kilo daha ağır


Bir havayolu sözcüsü CNN'e verdiği demeçte, sumo güreşçilerinin her biri ortalama 120 kilogram (264 pound) ağırlığında olduğunu ve yolcuların ortalama 70 kilo olduğunu belirterek, sporcuların 50 kilogramdan çok daha fazla olduğunu ve Japonya içinde uçuşlara hizmet veren daha küçük uçaklardaki yakıt kapasitesiyle ilgili endişelerini dile getirdi.

Sporcuların başka bir havayoluma geçmesi kararlaştırıldı


Daha büyük uçakların Amami'deki (ASJ) bölgesel havaalanına inmesi ve yükselmesi zor olacağından, amiral gemisi güreşçilerden 14'ünü transfer etmeye ve Tokyo metropolüne daha yakın olan Haneda havaalanından ayrılmalarını kararlaştırdı. Ayrıca sumo festivalinden dönüş yolunda da sıkı bir çalışma oldu.

Sumocular yan yana oturdu


Sırasıyla 140, 130 ve 110 kilogram ağırlığındaki üç lise sumo güreşçisi, CNN'e bağlı TV Asahi'ye 15 Ekim'de Fukuoka'dan Haneda'ya dönüş uçuşunda hepsinin yan yana oturduklarını dile getirdi. Hepsi dağlık Gunma vilayetinden olan öğrencilerden biri,” orta koltuğun en zoru olduğunu düşünüyorum. Olası kilo endişeleri hakkında şaka yapıyordum, ama aslında bir soruna dönüştü” dedi.

“Yorgun olmamıza rağmen büyük bir destek aldık”


Gunma güreşçilerinin bir temsilcisi TV Asahi raporunda, "Biraz yorgun olmamıza rağmen büyük bir destek aldık" dedi. Sumo güreşinde kilo kısıtlaması veya sınıf ayrımı bulunmuyor, ancak eski Japon sporu daha hantal sporcular tarafından yönetilmiştir. Bazıları spora beş yaşında başlamış hevesli genç güreşçiler, neredeyse her gün birlikte uyudukları, yemek yedikleri ve pratik yaptıkları belirlenmiş sumo ahırlarında veya beyalarda antrenman yapıyorlardı.

Sumoculardan tartıya çıkmaları genellikle istenmez


Japonya'daki yolculardan genellikle bir uçuştan önce bir tartıya basmaları istenmez. Ancak birçok devlet havayolu düzenleyicisi, veri toplamak için uygulamayı zorunlu kılar. Bu yılın başlarında, Korean Air düzenli güvenlik kontrollerinin bir parçası olarak yolcuları ve bagajlarını tarttı. Air New Zealand, Auckland ve New York arasındaki ultra-long-haul gibi uluslararası rotalarını uçan bazı müşterilerle de benzer bir program yürüttü.