23 Kasım 2024 Cumartesi

Ali Bozkurt

Ali Bozkurt

Yapay Zeka mı Dediniz? Nejdet Niflioglu yazdı

Yayınlama: 28 Aralık 2023 Perşembe 16:17

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından Alman Liyakat Nişanı ödülü alan Nejdet Niflioglu, Neox Medya için Yapay Zeka mı Dediniz? yazısını kaleme aldı.

Değerli Okurlarım, öncelikle hepimize tüm sevdiklerimizle birlikte sağlıklı, başarılı ve barış içersinde geçirebileceğimiz mutlu bir yeni yıl diliyorum.

Gün geçtikçe, yapay zeka sektöründe onlarca yeniliklerle karşılaşıyoruz.

Önceleri espirili bir oyun gibi hayatımıza giren yapay zeka uygulamaları git gide ciddiyet kazanıyor.

Farklı sektörlerde insan yaratıcılığıyla ciddi rekabet oluştuğunu görüyoruz veya duyuyoruz. İnternette,

müzik besteleri yapan uygulamalar, son derece gerçekçi tablolar, fotoğraflar ve videolar üretebilen onlarca yapay uygulamalarına ücretsiz ulaşabiliyoruz. Mevcut resimler veya videolar üzerinde manüpülasyon yaparak, gerçekmiş gibi yayılan örnekleri mutlaka TV kanallarında izlediniz.  

 

Mevcut bir videoda konuşulanları, konuşanın kendi ses tonuyla yabancı bir dile çevirebilen uygulamaları hayretle izledik. Ancak bunun devamında, herhangi bir siyasetçiye uydurma konuşmalar yaptırabilen uygulamaları görünce tereddüt etmeye başladık. Eski ABD başkanı Obama, şimdiki başbakana sayıp sövdüğü bir video yayınlanınca, yine eski ABD başkanı Trump’un polisler tarafından ters kelepçe takılarak tutuklandığını, Katolik kilisesinin ruhani lideri Franziskus’un moda gösterisi yaptığını yansıtan fakat gerçek olmayan- sadece yapay zeka tarafından üretilmiş son derece inandırıcı resimleri gördüğümüzde iyice endişelendik. Bu yapay zeka başımıza bela olacak sesleri yükselmeye başladı.

 

Her yeni teknolojide olduğu gibi; insanoğlu bu yeniliği de büyük tereddütle karşılıyor. Ne yazıkki, böylesine iyi ve yararlı bir teknoloji bazı gevezelik yapma niyetinde olan palyaçolar yüzünden, geleceğe yönelik korkular yaratmaya başladı.

 

Dünya genelinde çok sayıda insan, yapay zeka uygulamalarının ileride tehlike yaratacağına ve hatta dünya hakimiyetini ele alacağına inanıyor. “Bütün yapay zekalar, internet aracılığ ile zekalarını birleştirip, ittifakla dünyada ihtilal yapmak ve idareyi ele almak üzere” diye bir yazı bu günlerde sosyal medyada paylaşılıyor. Ancak bu ne kadar doğru olabilir?

 

Bana sorarsanız- umarım sorarsınız: Ben böyle bir tehlike görmüyorum. Nedenleri de, internette gizli. Günümüzde internet sitelerinde akıl almaz yalan ve yanlış bilgiler kol geziyor. En çok kullanılan ansiklopedi sitesi olan Wikipedia bile hiç güvenilir bir ortam değil. Herkesin eklemeler, değişiklikler ve yeni kayıtlar yapabildiği bu site resmen yanlış bilgilerin yuvası haline geldi. Tüm genel bilgilerini Wikipedia üzerinden araştıranlara tekrar ve altını çizerek sesleniyorum: Wikipedia!ya sakın güvenmeyin!

 

Her ülkede milyonlarca yalan yanlış bilgiler içeren internet siteleri var. Bunlar, denetleme ve düzeltme veya silme yetkisine sahip olan üst güçler tarafından onaylamadıkları sürece, yapay zeka uygulamaları, internet üzerinden bilgi toplaması ve hakimiyet kazanması mümkün değil. Yanlış verilerin girdiği her sistem ancak yanlış sonuçlar verecektir. Bu kural hiçbir zaman değişmez değerli okurlarım. 

 

İlerki yıllarda, yapay zeka aracılığıyla mutlaka çok faydalı işler yapılacak. Bilhassa tıp ve mühendislik alanlarında insanlık namına büyük ilerlemeler olacak. Ancak burada kullanılacak olan veriler internet ortamından toplanmayacak, sadece bilim insanları tarafından sistemlere işlenecektir. Güzel anadilimiz Türkçe’de bilim kelimesinin karşılığı gerçeği bilmektir. Bilim sadece doğrulanmış verilerle başarılı çalışmalar sunabilir. Şunu da unutmamalı: Hakimiyet sadece zakayla yani akılla olmaz- mantık ta gereklidir. Yapay zekayla yeni yeni tanışıyoruz fakat yapay mantık henüz keşfedilmedi. Aynısı etik kararlar için de geçerli. Henüz, herkes için eşit boyutta adil olan etik kararlar veremeyen insanoğlu, bunun yapayından da oldukça uzak. Sevgiler ve Selamlar Nejdet Niflioğlu