GenelSon DurumSon Dakika

Açık alanlarda sigara ve e-sigara yasağı geliyor

Avrupa Komisyonu'nun yeni önerileri ısıl tütün ürünleri ve elektronik sigaralar, nikotin içeren veya nikotin içermeyen" gibi daha geniş bir ürün yelpazesini hedef alırken, ayrıca “tütün yerine geçen ürünler ve diğer duman ve/veya likit ürünleri" de dahil etmek istiyor

Avrupa Komisyonu, bugün nikotin içermeyen yenilikçi ürünler de dahil olmak üzere mevcut sigara yasaklarının açık alanları da kapsayacak şekilde genişletilmesini gündeme alacak.

Euronews'ün ulaştığı belgeye göre, kamuya açık yerlerde, iş yerlerinde ve toplu taşıma araçlarında pasif içiciliğe maruz kalmayı azaltmayı amaçlayan mevcut 2009 yönergeleri daha da kapsamlı hale getirilecek. Kılavuz ilkeler, yasal olarak bağlayıcı olmamakla birlikte, üye devletlerin tütün kaynaklı kanseri engellemeye yönelik daha geniş çaplı çabalarının bir parçası olarak sunuluyor. Komisyon'dan yetkililer, 2009-2012 yılları arasında ilk birkaç yıllık uygulamada, maruziyette bir düşüş görüldüğünü iddia ediyor.

Komisyon'un yeni önerileri, "ısıl tütün ürünleri ve elektronik sigaralar, nikotin içeren veya nikotin içermeyen" gibi daha geniş bir ürün yelpazesini hedef alırken, ayrıca “tütün yerine geçen ürünler ve diğer duman ve/veya likit ürünleri" de dahil etmek istiyor. Bu ürünler, geleneksel sigara içmenin daha güvenli alternatifleri olarak pazarlansa da, hala sokaktaki insanları ikinci el likitler aracılığıyla zararlı kimyasallara maruz bırakıyor. Belgede “Yeni ürünlerin bırakma yardımı olarak kullanımıyla ilgili kanıtlar kesin değil,” deniliyor.

 

Yeni yönergelere göre, restoranlar, barlar ve kafeler gibi hizmet tesisleriyle bağlantılı açık veya yarı açık alanlar; örneğin çatı katları, balkonlar, verandalar ve teraslar, sigara içilmeyen bölgeler haline gelecek. Otobüs durakları ve havaalanları da kapsanacak ve iş yerleri, hastaneler ve huzurevleri ile bağlantılı açık alanlarda da sigara içmek yasaklanacak.