GenelSon Dakika

Kitap Satışları Düşüşe Geçti! İşte Sebebi

Son zamanlarda kitap satışlarında büyük düşüş yaşandı. Ali Adman ise bu konuyu istatistiksel olarak ele aldı. İşte satışlar düşüş sebebi...

Korona kitap satışını canlandırmadı

2022 yılında Almanya'daki kitapçılarda tüm dağıtım kanalları aracılığıyla yaklaşık 9,4 milyar avro değerinde kitap satıldı Bu, Alman kitap ticareti borsaları birliği endüstri derneğinden gelen verilerle kanıtlanmıştır. Info Grafiğimizin gösterdiği gibi, korona pandemisi kitap işini sürdürülebilir bir şekilde canlandıramadı.

 

 

Kitap satışlarında düşüş devam ediyor

2010 ve 2018 yılları arasında kitapçıların cirosu neredeyse tutarlı bir şekilde düştü. Gelirler 9,73 milyar avroluk bir zirveden 600 milyon avrodan 2018'de 9,13 milyar avroya düştü. 2021'de, kitap pazarı, muhtemelen hemen hemen her türlü yerel medya tüketimini artıran devam eden ilk kısıtlamalardan kaynaklanan 2010'daki rekor seviyesine neredeyse tekrar ulaşabildi.

2022'de ne kadar kitap satıldı?

2022'de kitap ticaretindeki satışlar tekrar neredeyse yüzde iki düştü. En büyük kayıplar dağıtım kanalları posta siparişi defter ticaretinde (yüzde 28,1), kitap topluluklarında (yüzde 23,8) ve İnternet ticaretinde (yüzde -12,6) kaydedildi. Öte yandan, yerelleştirilmiş çeşit kitap ticareti gelişiyor gibi görünüyor. 2022'de, ilgili perakende mağazalarında bir önceki yıla göre yüzde beş daha fazla satıldı. Toplam satışların neredeyse yüzde 42'sine karşılık gelen yaklaşık dört milyar avro satıldı.

Avrupa'da düşüş sürüyor

Avrupa bakış açısından Almanya, kitap ticareti için en önemli pazarlardan biridir. Avrupa Yayıncılar Federasyonu'na göre, Avrupa'daki kitap pazarındaki toplam ciro 2021 yılında yaklaşık 24 milyar avroya ulaştı ve bunun Federal Cumhuriyet yaklaşık yüzde 41'ini oluşturdu. 

 

Almanya aynı zamanda en yüksek satışa sahip yayıncılar açısından da küresel bir oyuncu: 2021'de Bertelsmann, ABD'li yayıncılar RELX Group ve Thomson Reuters'in ardından 4,1 milyar avroluk satışla dünya çapında üçüncü sırada yer alıyordu.

Yazan: Ali Adman