27 Kasım 2024 Çarşamba

Gaziantep'te gezilecek yerler neresi ve en iyi yemekler nerede?

Gaziantep
Yayınlama: 25 Aralık 2023 Pazartesi 21:09 Kaynak: Haber Merkezi

Gaziantep'e geziye gelecek vatandaşlar en iyi yerler, gezilecek yerler, ne yenir ve hangi yemekler yenir gibi aramalar yapıyorlar. İşte detaylar...

Gaziantep'te gezilecek yerler neresi ve en iyi yemekler nerede?

Gaziantep'te gezilecek yerler neresi?

1- Gaziantep Kalesi

Sadece Gaziantep'in değil, Türkiye'nin de en önemli tarihi yapılarından biri olan ve şehrin simgesi haline gelen Gaziantep Kalesi, bölgeye hakim yüksek bir tepede inşa edilmiş büyüleyici bir yapı. Ülkemizin günümüze kadar tamamen sağlam kalmayı başarmış ender kalelerinden biri olan ve yaklaşık 6000 yıl önce Roma döneminde gözetleme kulesi olarak inşa edilen Gaziantep Kalesi, büyüleyici kaleler yapması ile ünlü Bizans İmparatoru Justinianus döneminde günümüzdeki halini aldı.

Osmanlı kaynaklarında 36 kulesi olduğundan bahsedilen kalenin günümüzde 12 tane kulesi bulunuyor ve bu kuleler sundukları büyüleyici Gaziantep manzarasından dolayı günün her saati turistlerle dolu. Memlükler, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar tarafından da zaman içinde küçük değişiklikler yapılan Gaziantep Kalesi, 1989 yılında aslına uygun olarak restore edildi. Şehri gezen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka ziyaret ettiği, iç bölümlerini de keyifle gezebileceğiniz Gaziantep Kalesi'nin sularından ise özellikle geceleri Gaziantep’in en etkileyici manzaralarının fotoğraflarını çekebilirsiniz. 

2- Zeugma Mozaik Müzesi

Türkiye'nin ve dünyaca ünlü müzelerinden biri de Gaziantep'te yer alıyor. Dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olan ve 2011 yılında ziyarete açılan Zeugma Mozaik Müzesi, her yıl tüm dünyadan yüz binlerce tarih, kültür ve arkeoloji meraklısını kendine çeken zengin koleksiyonlara sahip.

Geç Antik, Süryani ve Hristiyan dönemi dini motifleri ile süslü binlerce büyüleyici mozaik eseri yakından görebileceğiniz müzede özellikle Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan ve 2500 m2 gibi devasa bir alanı kapsayan Roma dönemi mozaikleri, heykelleri, sütunları ve çeşmeleri çok ilgi çekiyor. 140 m2 duvar resimleri, tunçtan yapılan Mars heykeli, savaş tanrısı Ares'in bronz heykeli ve gördüğümüzde hemen hatırlayacağınız Zeugma’nın Mona Lisa’sı olarak bilinen çingene kızı mozaiği ise müzenin kesinlikle yakından görmeniz gereken eserleri arasında. Gaziantep merkezinde Mithatpaşa Mahallesi, Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı üzerinde yer alan Zeugma Mozaik Müzesi'ni hafta içi her gün yaz döneminde 08:30 ile 19:00, kış döneminde ise 08:30 ile 18:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Türkiye'deki mozaik eserler bu kadarla da değil! Daha fazlasını eşfetmek için linke tıklayabilirsin.

3. Rum Kale

Gaziantep'te başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz büyüleyici bir manzara izlemek için Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği konumda bir yarımada üzerinde yer alan Rumkale’ye uğramalısınız. Antik çağlardan beri pek çok medeniyet tarafından kullanılan ve Roma ile Orta Çağ mimari özelliklerini yansıtan Rumkale, sarp kayalar üstündeki büyüleyici manzarasıyla tüm dünyadan fotoğrafçıların da sıkça ziyaret ettiği yerlerden biri.

Aziz Nerses Kilisesi ve Barşavma Manastırı'nı gezebileceğiniz kalenin iç bölümlerindeki çarpıcı su sarnıçlarını ve yaşam alanlarını da inceleyebilirsiniz. Hristiyanlık tarihinde büyük bir öneme sahip olduğu için yabancı turistler tarafından da çok ziyaret edilen Rumkale’de Roma döneminde Hz. İsa'nın en bilinen havarilerinden olan Yohannes'in yaşadı ve burada Hıristiyanlık dinini yaymaya devam etti, ayrıca Yohannes İncili’nin de Rumkale’de bir mağarada saklandığı rivayet ediliyor.

Hendek bağlantısı kesildiği için kalenin karşısında her zaman bulabileceğiniz küçük gezi tekneler ile ulaşabileceğiniz Rumkale’nin bulunduğu alandan Fırat Nehri ve Merzimen Çayı’nın büyüleyici panoramik manzaralarını şahit olabilir, Yontma Taş Devri’nden beri kullanıldığı düşünülen kale çevresindeki mağaralar ve yerleşim alanlarını rehberde turlarla gezerek ilginç bilgiler alabilirsiniz. 

4- Bey Mahallesi ve Tarihi Gaziantep Evleri


Gaziantep şehrinin en eski yerleşim bölgesi olan Bey Mahallesi, yüzlerce yıllık tarihi yapılarıyla kültür gezilerinin yanı sıra fotoğraf turlarının da değişmez adreslerinden biri. Mustafa Kemal Atatürk'ün resmi nüfus kaydının bulunduğu Bey Mahallesi, tarihleri 1500'lü yıllara kadar uzanan etkileyici taş evler, konaklar, camiler, hamamlar ve dar sokaklarıyla size unutulmaz bir gezi deneyimi sunuyor.

Günümüzde mahallenin bazı taş konakları, otantik dokularını koruyarak müze, butik otel, kafe ve restoran olarak hizmet veriyor. Ülkemizin tarihi dokusu bozulmamış ender mahallelerden biri olarak kesinlikle ziyaret etmenizi önerdiğimiz Bey Mahallesi'nde Gaziantep'in geleneksel mimarisini yansıtan 2 ile 3 katlı konakların fotoğraflarını çekebilir, Etnografya Müzesi ve Hamam Müzesi gibi şehrin önemli müzelerini ziyaret edebilir veya yüzlerce yıllık bir restoranda mola vererek Gaziantep'in dünyaca ünlü lezzetlerini tadarak yorgunluk atabilirsiniz.

Şahinbey Milli Mücadele Müzesi

Şahinbey Sınırları içerisinde bulunan Gaziantep Savaş Müzesi, yapılan restorasyon sonrasında, “Şahinbey Milli Mücadele Müzesi” olarak yeniden projelendirilmiştir. Gaziantep’in direniş destanı tüm yönleriyle,  etkili sunum alanları ve bu mücadelenin ruhunu taşıyan destansı bir anlatımla ziyaretçilerle buluşturulmuştur. Gaziantep’in direniş destanının tüm yönleriyle anlatıldığı müze ziyaretçilerini beklemektedir...

Bakırcılar Çarşısı

Genel olarak Bakırcılar Çarşısı olarak adlandırılan; ancak, birçok el sanatı esnafının üretim yaptığı bir çarşılar kompleksinden oluşan Gaziantep Bakırcılar Çarşısı ahşap kaplamalı dükkanları, taş döşenmiş sokakları ile bizlere başka bir dönemden kesitler sunmaktadır. Tarihi Kentler Birliği’nin “Başarı Ödülüne” layık görülen çarşıda bakırcılık yoğun bir şekilde yapılmaktadır. 

Yaşayan Müze Tarihi Gümrük Hanı

Gümrük Hanı, geleneksel Osmanlı han mimarisi içinde tek avlulu, iki katlı han mimarisi özellikleri taşımaktadır. Gaziantep'teki 18 han yapısından biri olan Gümrük Hanı, şehrin içinde yer almakta ve içinde yolcu konaklamasının yanı sıra ahır mekânları da bulundurmaktadır. Yapı, eski kent merkezinde bulunduğu konum itibariyle, turistik ve iş gezisi amacıyla gelecek tüm insanların tercih edeceği bir merkez konumundadır. 

Hamam Müzesi

Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birisi olan Gaziantep Hamam Müzesi, Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin hamam bölümü olarak hizmet vermiştir. Vakfiyesine göre, 1577 tarihinde yapıldığı anlaşılmaktadır. 2015 yılında restorasyonu tamamlanarak, Gaziantep hamam kültürünün yaşatıldığı bir müze haline dönüştürülmüştür.

İslam Bilim Tarihi Müzesi

İslam Bilim Tarihi Müzesi, İslam kültür coğrafyasındaki bilimsel faaliyetleri, icatları ve keşifleri alanında birçok ilki ve yeniliği barındıran bir müzecilik anlayışıyla ziyaretçileriyle buluşmaktadır. İslam medeniyetinin bilim ve teknik alanındaki rolünün anlatıldığı İslam Bilim Tarihi Müzesi'nde, Müslüman Bilim İnsanları tarafından yapılan ve günümüze küçük değişikliklerle ulaşmış birçok icat ve keşif eşliğinde tarihte bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Karkamış Antik Kenti

Karkamış Antik Kenti Karkamış ilçesi yakınında yer almaktadır. Yapılan kazılar sonucunda bulunan kabartmalar, M.Ö. bin yıl başlarındaki yaşam biçimine, giysilerine ve kültürüne ışık tutmaktadır. Karkamış kabartmalarının, büyük çoğunluğu bugün Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Gaziantep mutfak kültürünü tanıtmayı amaçlayan Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep mutfağında kullanılan araç ve gereçlerin teşhir edildiği ve unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerin görseller halinde sergilendiği Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Türkiye’de kurulmuş ilk mutfak müzesi olma özelliğine de sahiptir. 

Yesemek Açık Hava Müzesi

Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi, İslâhiye ilçesinin 22 km. Güneydoğusunda, Yesemek Köyü’nün Karatepe sırtlarında yer almaktadır. Arazi, menekşemsi gri renkte, literatürde dolarit adıyla bilinen çok ince gözenekli bazalt taşlarından oluşmaktadır.

Yesemek Açık Hava Müzesi; devasa bir atölye ve atölyede meslek icra eden heykeltıraş sayısı değerlendirdirildiğinde, o dönemde bu topraklarda yaşayanların sanata verdikleri önemi de gözler önüne sermektedir.

İlk Yorumu Sen Yaz
code