GenelSon DurumSon Dakika

MHRS uzaktan muayene randevusu nasıl alınır?

Sağlık Bakanlığı, devlet hastanelerinde sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan aksaklıklara önlem olarak dün uzaktan muayene dönemini başlattı. Artık (Merkezi Randevu Sistemi) üzerinden alınan randevu ile e-reçete ve e-rapor düzenlenebilecek. Peki, Uzaktan muayene nedir, nasıl olacak? MHRS uzaktan muayene randevusu nasıl, nereden alınır? İşte detaylar...

Uzaktan muayene nedir, nasıl olacak? Sağlık sisteminde değişiklikler devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, onaylı randevu döneminin başladığını belirtmişti. Şimdi ise uzaktan muayene döneminin başladığı bildirildi. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, MHRS üzerinden uzaktan muayene randevusu alınabilecek. Bu muayenenin ücretini ise SGK karşılayacak. Bu şekilde randevu sorunun önüne geçilmesi planlanıyor. Peki, MHRS uzaktan muayene randevusu nasıl, nereden alınır?

UZAKTAN MUAYENE NEDİR, NASIL OLACAK?

Resmi Gazete’de yayımlanan SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) değişikliği ile “Uzaktan hasta değerlendirmeye yönelik sağlık hizmetleri ve ödemeleri” hükümleri yürürlüğe girdi. Buna göre artık hastalar, MHRS'den uzaktan randevu oluşturabilecek. Uzaktan muayene randevusunu yalnızca günde bir kere SGK karşılayacak.

Bu uygulama ile uzman hekimler, uzaktan hasta değerlendirebilecek. Kamu hastanelerinde geçerli olacak olan randevu sistemi internet üzerinden alınacak. Bu şekilde, sağlık kontrollerinde teknolojinin kullanılması ve zaman kaybının önlenmesi amaçlanıyor. Aynı hastanede aynı hasta için günde en fazla bir tane uzaktan muayene bedelini SGK karşılayacak.

Uzaktan muayene, sesli ve görüntülü sağlık değerlendirmesi ile gerçekleşecek. Muayenenin ardından hekimler, tedaviye yönelik e-reçete ile ilaç yazabilecek. Hastalara rapor da düzenlenebilecek.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı ikinci ve üçüncü basamak kamu hastanelerinde verilecek olan bu hizmet kapsamında, hastalar ilaçlarını SGK ile anlaşmalı eczanelerden alabilecek.
Konuya ilişkin açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ""Kamu hastanelerinde internet üzerinden alacağınız uzaktan hasta değerlendirmeye yönelik sağlık hizmetlerine ait muayene bedelini karşılıyoruz." dedi.

MHRS UZAKTAN MUAYENE RANDEVUSU NASIL, NEREDEN ALINIR?

Uzaktan muayene randevusu MHRS üzerinden alınacak. MHRS'ye https://mhrs.gov.tr/vatandas/#/ adresinden giriş yaptıktan sonra 'Hastane randevusu al' kısmına tıklayın. Önünüze çıkan seçeneklerden 'Uzaktan Değerlendirme' butonuna basın. Açılan sayfada gerekli bilgileri doldurun ve randevunuzu tamamlayın.

İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ BASAMAK KAMU HASTANELERİ HANGİLERİ?

İkinci basamak kamu hastaneleri şöyle:

  • Eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri
  • SSK Hastaneleri
  • Özel Dal Hastaneleri
  • Diğer resmi kurum hastaneleri

Üçüncü basamak kamu hastaneleri ise şunlar:

  • Eğitim ve araştırma hastaneleri
  • Özel dal eğitim ve araştırma hastaneleri
  • Üniversite hastaneleri