GalatasarayŞampiyonlar LigiFenerbahçe

UEFA ülkeler sıralamasında son durum ne? Türkiye'ye 9.'luk şansı...

Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Adana D, Avrupa'da sahne alıyor. UEFA ülkeler sıralamasında onuncu sıradaki Türkiye'nin hedefi dokuzunculuk.

Son yıllarda gösterdiği kötü performans nedeniyle son iki yılda UEFA Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan takım gönderme hakkını kaybeden Türkiye, bu sezon büyük atağa geçti. Avrupa kupalarında 2023/24 sezonuna Şampiyonlar Ligi ve Konferans Ligi’nde 2. Eleme Turundan itibaren dört takımla başlayan Türkiye, dört takımın da ilk iki turu geçmesiyle çok başarılı bir sınav verdi. 


Türkiye, ülkeler sıralamasında 9’uncu basamağı zorlamaya başladı

UEFA kulüp müsabakaları ülkeler sıralamasında yeni sezona 13. basamakta başlayan Türkiye, takımlarımızın aldıkları başarılı sonuçlar ve önündeki rakiplerin de kayıplarıyla 10’uncu basamağa çıkarken şu anda İskoçya’nın yer aldığı 9’uncu basamağı da zorlamaya başladı. 

Konferans Ligi’nde grup katılımına bonus puan verilmiyor

Play Off Turu ilk müsabakalarının ardından grupların kapısına dayanan takımlarımız bu turda da 4’te 4 yaparsa bu puanları daha da arttırabilirler. Bunun yanında Galatasaray Şampiyonlar Ligi’nde grup maçlarında kazanarak oynama hakkı elde ettiği takdirde 4 bonus puan alarak Türkiye’nin ülke puanına 1 tam puan katkısı yapabilir. Üç takımımızın mücadele ettiği Konferans Ligi’nde ise grup katılımına bonus puan verilmiyor. 

Türkiye'nin 32.850 puana çıkması mümkün

 

Türkiye’nin Play Off Turu rövanş maçlarına çıkarken ülke puanı 30.850 (bin değil) Tüm takımlarımızın galip gelerek 1’er puan alması ve Galatasaray’ın alacağı 4 Bonus puanla birlikte ülke puanına 2 tam puan yazdırıp puanımızın 32.850’ye çıkması mümkün. 

Bu da şu anda 31.650 puandaki dokuzuncu İskoçya’yı geçmemiz anlamına geliyor. Ancak Celtic’le Şampiyonlar Ligi’ne katılan İskoçya, üç kupada 4 takımla Play Off Turunda yer alıyor. Şampiyonlar Ligi’nde mücedele eden Rangers, ilk maçta PSV ile sahasında 2-2 berabere kaldı ve tur şansını zora soktu. 


Bu aynı zamanda Rangers’ın 4 bonus puan alma şansının da azalması anlamına geliyor. Avrupa Ligi Play Off Turunda ise Aberdeen ilk maçta deplasmanda Hacken ile 2-2 berabere kaldı. Kazanması durumunda 1 puan alarak İskoçya’ya 0.25 bir katkı sağlayabilir. 

Rangers elenirse Türkiye'nin 9’uncu basamaktaki yeri garanti

Konferans Ligi’nde de 2 takımı bulunan İskoçya’nın temsilcilerinden Hearts ilk maçta evinde PAOK’a 2-1 yenilerek Avrupa’dan elenmenin kıyısına geldi. Evinde Aston Villa’ya 5-0 kaybeden Hibernian’a ise elenmiş gözüyle bakabiliriz. Bununla birlikte eğer Rangers Şampiyonlar Ligi’nden elenirse Türkiye grup maçları öncesinde 9’uncu basamaktaki yerini garantileyecek. (Ajansspor - Hüseyin Özkök Özel Haber)