30 Nisan 2025 Çarşamba

Nejdet Niflioğlu

Nejdet Niflioğlu

Soğanlı mı Soğansız mı? Nejdet Niflioğlu kaleme aldı!

Yayınlama: 30 Nisan 2025 Çarşamba 11:19

Değerli okurlarım, hatırlayacaksınız; geçen yılların en büyük tartışma konusu, kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmez tava yemeklerinden Menemen’in hazırlanışı olmuştu. Bir yemek programında ortaya atılan soru, toplumu ikiye bölmüştü. Bir taraf, Menemen’e soğan katılmaz derken, diğer taraf, Menemen kesinlikle soğansız olmaz diyordu.

 

Şimdi bu soruyu ABD’ye taşısak, sonuç ne olur biliyormusunuz? Herhalde „Menemen yumurtasız yapılamaz, biz yumurta bulamıyoruz, yumurta.“ Diye bir cevap alırız.

 

Beter olun diye düşünenlerimiz olacaktır. Ancak konuyu, bir de kendi ülkemizin üretici ve ithalatçı gözüyle görmemiz gerekir.

 

Ekonomi Gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın hazırladığı rapora göre, ABD’de hızla yayılan kuş gribi nedeniyle ülke genelinde yumurta kıtlığı yaşanıyor. Elbette bu durum yumurta fiyatlarına korkunç derecede yansıyor. ABD’de sadece üçüncü ülkelerde görmeye alıştığımız aşırı fiyat artışları %237 seviyesini bulmuş. Aynı zamanda tüketiciye satışlar 12 adetle sınırlandırılmış.

 

ABD bu. Diğer ülkelere benzemez. Derhal bir milyar Dolarlık bir bütçe ayırır. Kendi ülkesinde bulamadığını başka ülkelerden ithal eder, sorun çözülür. Yumurta ithali için dost ülkelerle anlaşmalar yapılır. Bu ülkelerin arasında Türkiye de var. Ve, Türkiye, dostu ABD’ye Sektör kaynaklarına göre, Ocak ayından Şubat ortasına kadar geçen yılın tamamında olduğundan neredeyse aynı miktarda ihracat yapıverir.

 

Sektörün olağanüstü başarısı, Türkiye’nin iç piyasasına yansımaması için, yani yumurta fiyatlarının iç piyasada kontrölsüz artmaması için, siyasi liderlerimiz derhal önlem alarak bir İhracat Fonu uygulaması getirirler. 25 Şubat 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yumurta ihracatına kilo başına 50 Cent Fon getirildi. Fon, 26 Şubat 2025’te yürürlüğe girdi.

 

Ülkemizin yumurta üreticileri ve ihracatçıları ABD pazarının büyük bir fırsat olduğunu ancak getirilen Fon ile birlikte ihracatın durma noktasına geldiğini, Fon konulmadan önce ABD’ye 80 konteyner yumurta ihraç edilirken, Fon geldikten sonra ihracat hacminin 20 konteynere düştüğünü, bir konteyner 50-60 bin dolara ihraç edilirken Fon 13-14 bin dolara denk geldiğini açıkladılar.

 

Gözümüz aydın. Fon gelince ihracat durma noktasına geldi. Zaten vatandaş, Menemen’e soğan katmak veya katmamak kararıyla yeterince meşgul. Bize ne gavurun yumurta kıtlığından? Beter olsunlar!

 

Sevgiler ve Selamlar Nejdet Niflioğlu