Son günlerde İstanbul başta olmak üzere birçok ilde sahte 50 ve 100 dolarlık banknot iddiaları gündeme geldi. Bu haberlerin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medyada ve bazı basın yayın organlarında gündeme getirilen İstanbul merkezli sahte para basımı ve dağıtımı konularının araştırılması amacıyla resen soruşturma başlattı.

Sahte dolar krizi devam ederken; Tüm Yetkili Müesseseler ve Döviz Büroları Derneği (TÜYEMDER) konuya ilişkin Kapalıçarşı'da basın açıklaması yaptı. 

TÜYEMDER Başkanı Mehti Şeren, piyasada 600 milyon dolar ve 1 milyar dolar sahte para olduğu şeklindeki haberlerin asılsız olduğunu söyledi. Şeren, "Piyasada bırakın 600 milyon dolar ya da 1 milyar dolar sahte parayı 1.000 dolar dahi sahte parayı biz bulamadık" dedi.

Pek çok banka ve döviz bürosu 50 ve 100 dolarlık banknotları kabul etmese de gerçeğinden makinelerin bile ayırt edemediği sahte dolarlar piyasada dönmeye devam ediyor.

Son olarak Bakırköy'de bir döviz bürosuna getirilen sahte 100 dolarlık bir banknot, makineler tarafından tespit edilemedi. Ancak döviz bürosundaki çalışanların tecrübesi sayesinde elle yapılan inceleme sonucu banknotun sahte olduğu ortaya çıktı.

Ele geçirilen 100 dolarlık sahte banknotun görüntüsünü Habertürk yayınladı.
Haber Resmi
 
Sahte banknotu getiren kişinin düşük miktarda bir para bozdurmaya çalışması sebebiyle kendisinin de mağdur olduğu tahmin ediliyor.
 

Kaynaklar Habertürk'e toplam değerinin milyar doları aştığı düşünülen sahte dolarların ilk olarak Güneydoğu sınırından Türkiye'ye giriş yaptığının düşünüldüğünü belirtmişti ancak son günlerde ele geçirilen dolarların bir kısmının da Bulgaristan'dan ülkeye sokulduğu tahmin ediliyor. Sahte dolarlar tek bir noktada değil pek çok farklı noktadan ülkeye sokulmuş.

 Haber Resmi

Bu arada gerçeğinden ayırt edilmeyen sahte dolarlar Türkiye'ye sokulup yayılmadan önce Irak'ta da benzer bir olay yaşanmış. Irak'ta da benzer bir skandalın patlak vermesiyle para sayma makineleri üreticiler tarafından güncellenmiş.