Ali AdmanSon DakikaFutbol

Avrupa'da Kadın Futboluna ilgi gittikçe büyüyor! İstatistikleri...

Son zamanlarda Kadın Futboluna oluşan ilgi Avrupa'da artmaya başladı. Bu konu hakkında Neox Medya Yayın Yönetmeni Ali Adman, rapor hazırladı. Detaylar...

Uzun süre kadın futbolu gölgeli bir varoluş yaşadı. Avustralya ve Yeni Zelanda'daki Dünya Kupası'nda son zamanlarda tam stadyumlar ve iyi reytingler gösterildiği için bu zamanlar sona erdi. 

Avrupa Futbol Kıyaslama'nın yakın zamanda yayınlanan ikinci baskısı da net bir yükseliş eğilimi gösteriyor. Almanya Bayan Futbol kadın Milli takımının maçlarını düzenli olarak izleyen Almanya'dan futbolla ilgilenenlerin oranı 2021'de yüzde 22 olsaydı, son zamanlarda yüzde 37'ydi - bu da yüzde 15'lik bir artışa karşılık geliyor. Benzer ölçüde Birleşik Krallığ'a olan ilgi de arttı. 

Ancak lider; ‘’İki yıl önce olduğu gibi Fransa'da dır.'' 

Öte yandan, İtalya'da nispeten çok az şey taşındı.

Futbol, sadece erkekler arasında değil, Almanya'daki en popüler sporlardan biridir. Kadın futboluna olan ilgiyle ilgili bir ankette, kadın katılımcıların yüzde 75'inden fazlası futbola çok güçlü veya güçlü bir ilgi duyduklarını belirtti. Ayrıca futbol her yıl bir milyon kadını kulüplere ve takımlara çekilebiliyor. Bu her zaman böyle değildi: Kadın futbolu, kadınsı ve estetik olmadığı düşünüldüğü için Almanya'da onlarca yıl resmi olarak yasaklandı. Sadece 31'inde. Ekim 1970'te Alman Futbol Federasyonu (DFB) tekrar oynamasına izin verdi.

 

 

Uluslararası başarılar

Bu büyük başlangıç engeline rağmen, Alman kadın futbolu bugün büyük başarıyı kutlayabilir: A milli takımı iki kez dünya şampiyonu ve sekiz kez Avrupa şampiyonu. 1995 ve 2013 yılları arasında Avrupa Şampiyonası üst üste altı kez bile kazanıldı - bugüne kadar, ne kadınlar ne de erkekler için bu rekoru kırabilen başka bir Avrupa milli takımı yok. 

Olimpiyatlarda kadınlar şimdiden dört madalya kazandı: bir kez altın ve üç kez bronz. Alman kadın milli takımı diğer uluslararası karşılaştır'malarda da ön planda yer alıyor: Mevcut dünya sıralamasında ABD'nin 2.000 puan gerisinde ve İsveç'in önünde 2. katta.

 Yer ve şu anda 11. sırada neredeyse 1.600 puanla sıralamada yer alan erkek milli takımından bile daha iyi. Rütbe yerleştirilir. UEFA Şampiyonlar Ligi'nde en çok şampiyonluk kazanan sekiz takım arasında Almanya'dan dördü (Eintracht Frankfurt, Turbine Potsdam, VFL Wolfsburg ve MSV Duisburg) yer alıyor.

Almanya çapında başarılar

1989'da bugün bildiğimiz şekliyle bir Bundesliga'nın kuruluşuna karar verildi. Başlangıçta iki sezonda, 1997'de single-track oldu. Bugüne kadar, FSV Frankfurt, VfL Wolfsburg ve FC Bayern Münih birkaç sezon boyunca Bundesliga'ya hakim olsa bile, kazanılan en fazla şampiyonluk unvanı rekorunu elinde tutuyor. 

Alman kadın futbolunun birçok büyük ismi bu üç plak kulübünden geliyor. Örneğin, sadece birden fazla dünya futbolcusu olmakla kalmayıp, aynı zamanda bugüne kadar Almanya için en çok uluslararası maç (214) oynayan Birgit Prinz. Karşılaştırma için: Şu anki erkek plak çalar Lothar Matthaus sadece 150 maç kaydetti.

DFB'deki kızlar ve kadınlar

Aktif oyuncuların sayısı son zamanlarda 2021/2022 sezonunda tekrar keskin bir şekilde arttı. 16 yaşına kadar 83.000'den fazla aktif kadın ve yaklaşık 103.000 aktif kız çocuğu olarak gerçekleşti. Ancak bu eğilim yeni: 2016/2017 ve 2020/2021 sezonları arasında giderek daha az kadın ve kız futbol oynadı ve kayıtlı takım sayısı da sürekli düştü. 

Korona pandemi'si her iki vakada da olumsuz eğilimi tetiklemedi, ancak yoğunlaştırdı. Zaman zaman, amatör futbol tamamen durduruldu ve Almanya genelinde bir milyondan fazla oyun iptal edildi. Ama bu artık sona ermiş gibi görünüyor: Alman kadın milli takımının İngiltere'deki 2022 Avrupa Şampiyonası'nda iyi bir ikincilik elde etmesi, futbola olan ilgiyi yeniden alevlendirdi.

 

Yazan: Neox Medya Genel Yayın Yönetmeni Ali Adman