22 Kasım 2024 Cuma

Nejdet Niflioğlu

Nejdet Niflioğlu

Harita Endeksi! Nejdet Niflioğlu kaleme aldı!

Yayınlama: 5 Kasım 2024 Salı 11:47

Haber Resmi

Nejdet NİFLİOĞLU - NEOX MEDYA YAZARI

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, tarafından Liyakat Nişan ödülü alan ve Neox Medya yazarı olan Nejdet Niflioğlu’nun yeni yazısı Harita Endeksi! yayımda!

 

Değerli okurlarım, hiç fark ettiniz mi? Gördüğümüz tüm haritalar hep İngiltere endekslidir.

Dünya üzerinde gerçekte bulunmayan, fakat varsayılan sıfır meridyeni olarak tanımladığımız, dünya küresini kuzey-güney yönünde dilimleyen toplam 360 şeritlerin başlangıç meridyeni, İngiltere’nin başkenti Londra’nın bir semti olan Greenwich‘ten geçmektedir. 179 meridyen doğusunda, 179 meridyen ise batısında olduğu varsayılır.

 

1884 yılında resmileşen ve o tarihten itibaren tüm haritalarda yer alan sıfır meridyenı aslında 1606 yılından beri denizci haritalarında kullanılmaktaydı. Greenwich‘te varlığını sürdüren, İngiliz kraliyetine ait yıldız gözetleme merkezinin ve kraliyet bahriye eğitim merkezinin bulunmasından dolayı burası ABD’nin başkenti Waşingtonda düzenlenen bir toplantıda sıfır meridyenin geçtiği yer olarak belirlenmiş ve tüm dünya haritalarının görümünü sabitleştirmiştir.

 

Genelde gördüğümüz tüm haritalarda sadece İngiltere değil, tüm Avrupa kıtası merkezi bir yer alıyor.

Batıda kuzey ve güney Amerika, Doğuda Asya ve Güneyde Afrika kıtasını görüyoruz. Greenwich aynı zamanda, dünyada saat birimlerinin de merkezi sayılıyor. Batısında bulunan ülkeler daha geç, doğusunda bulunan ülkeler daha erken saatlere sahipler. Yani hem haritaların hem de doğru saat ölçümünün merkezine oturtulmuş bir bölge konumunda.

Haber Resmi

Ne gariptir ki, ülkelerin gelişmişlik seviyesini dahi bu eksende görmeye alışmışız.

Halbuki, sıfır meridyeni sadece İngiltereden geçmiyor. Fransa, İspanya, Cezayir, Mali, Burkina Faso, Togo ve Ghana ülkeleri de bu meridyen üzerinde yer alıyorlar. Tabiiki en gelişmeyen ülkeler, dünyayı kuzey ve güney yarı küreye bölen Ekvator olarak bildiğmiz sıfır enlem üzerinde yer aldığını da normal kabul ediyoruz.

 

Ancak, bu günlerde yeni bir dünya bakışı tasarlanmakta. Merkezi, İngiltere olmayan yeni haritalar görücüye çıktı. Elbette, yeni haritalar ilk bakışta bizler için çok garip bir görünüm yansıtsa da, aslında kıtaların ve ülkelerin yeri değişmiyor. Yeni endekslenen haritalar bize sadece dünyamızı farklı bir bakış açısından görmemizi sağlıyor. Tüm ulaşım araçlarımızın kullandığı navigasyon koordinatları da değişmiyor. Ancak dünyanın sosyo-ekonomik koordinatlarının değiştiğini ilk bakışta anlayabiliyoruz. Artık Avrupanın dünyanın merkezinde olmadığını izlediğimiz haberlerde, en çok ta, ülkelerin mali raporlarında görebiliyoruz. Sanayii devriminin öncüleri olarak kabul edilen ülkeler artık liderlik konumlarını doğu ve gelişmekte olan ülkelere devrediyorlar. Yeni tasarlanan haritalar da tam olarak bunu görünür hale getiriyor. Sevgiler ve Selamlar Nejdet Niflioğlu