7 ve üzeri depremleri tam 2 saat önceden haber verecek
Bilim insanları 7 ve üzeri depremleri tam 2 saat önceden haber verebilecek bir formül buldu. Formül ve detayları Science bilim dergisinde yayınlandı.
Bilim insanları, hayatımıza direkt etki eden en önemli gelişmelerden birini ilan etti ve Science dergisinde yayınladı. Şimdilik bu bulgu, var olan teknolojideki sensörler ile pratikte kullanılamıyor. Artık geriye sensörlerin teknolojisi ve hassaslığını geliştirmek kaldı. Son yıllarda depreme karşı geliştirilen erken uyarı cihazları bu konuda büyük önem taşıyor. Bu cihazlar, deprem anındaki enerji boşalımını algılayarak kullanıcıya alarm veriyor.
Yapılan açıklamaya göre şimdilik bu formül var olan teknolojilere maalesef entegre edilemiyor. Yani 7 ve üzeri depremi 2 saat önce haber verecek formül bulunmuş olsa bile maalesef günümüzdeki teknoloji buna yeterli değil. Haliyle teknolojinin geliştirilip sonra bulunan bu formülün teknolojiye entegre edilmesi bekleniyor.
SCIENCE DERGİSİ NEDİR?
Science, Bilimsel Gelişme için Amerikan Birliğinin akademik dergisidir ve dünyanın en prestijli bilimsel dergilerinden biri olarak kabul edilmektedir. İlk kez 1880'de yayımlanan hakemli dergi haftalık olarak yayınlanmakta ve yaklaşık olarak 130.000 abonesi bulunmaktadır. Uluslararası yayımı ve internet üzerinden görüntülenme ile geniş bir kitleye ulaşmakta ve bir milyona yakın okuyucusu olduğu tahmin edilmektedir.
Derginin esas odaklandığı alan önemli orijinal bilimsel araştırmalar ve araştırma eleştirileridir, ancak Science aynı zamanda bilim ile ilgili haberleri, bilim politikaları hakkındaki düşünceleri ve bilim insanlarını ilgilendiren diğer konuları ve bilim ve teknolojinin geniş etki alanındaki diğer konuları da yayımlamaktadır. Birçok bilimsel dergi tek bir konuya odaklanmasına rağmen Science ve rakibi Nature bütün bilimsel disiplinler ile ilgilenmektedir. Science son birkaç on yıl içinde biyoteknoloji ve genetik alanındaki ilerlemeler nedeniyle biyoloji ve yaşam bilimlerine ayrı bir önem vermektedir. Science'in 2014 için etki faktörü 33.611'di (Thomson ISI).