LGS'de hangi ilde kaç birinci çıktı? Sınav esnasında sorular paylaşılmıştı
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) 15 Haziran'da yapıldı. Yüz binlerce öğrenci iyi bir liseye girmek için günlerce, saatlerce ve aylarca ders çalıştı.
LGS devam ederken bir Whatsapp grubunda sınav sorularını paylaştıldığı ortaya çıktı. Cumhuriyet'ten Can Uğur'un haberine göre; soruları paylaşan R.E.O. isimli kişi özel okul sahiplerinin yer aldığı bir dernekte üst düzey yönetici. Bu kişinin de Türkiye'de çok bilinen bir döner markasının patronu olduğu öğrenildi.
LGS'deki soruların paylaşımı ile ilgili MEB açıklama yaptı.
MEB, soruların sınav devam ederken paylaşıldığını kabul etti. MEB 26 Haziran'da şu açıklamayı yaptı:
-
"Sözel alan oturumu saat 09.30'da başlayıp 10.45'te sonlanmaktadır. Bu oturum tamamlandıktan sonra, salon yoklama listeleri ve cevap kâğıtları geri açılamayan zarfa yerleştirilmekte ve özel seri numaralı kilitlerle sınav kutularına konulmaktadır.
Sözel oturumun bitişiyle birlikte ikinci oturum olan sayısal alan sınavı, saat 11.30'da başlayıp 12.50'de görevlilerce tüm güvenlik önlemleri aynı şekilde eksiksiz uygulanarak sona ermektedir. Soru kitapçıkları ise isteyen öğrencilerin/velilerin alması için okullarda bırakılmaktadır.
Dolayısıyla haberlerde yer verilen görsellerde paylaşım saatinin 11.57 olduğu, bunun saat 10.45'te biten sözel alan ilk oturum sınavını olumsuz etkileyecek bir durum oluşturmayacağı aşikârdır.
15 Haziran 2025 tarihinde okullarımızda titizlikle gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezî sınavın güvenliğine gölge düşürecek herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır.
Toplumu yalan, yanlış ve tezviratlarla manipüle eden ve öğrencilerimizin ailelerini endişeye sevk eden bu tür haberlere itibar edilmemesi önem arz etmektedir."
719 BİRİNCİ ÇIKTI
LGS sonuçları da 11 Temmuz'da açıklandı. 719 birinci çıktı.
Siyasiler sınavda şaibe olduğu iddiasında bulundu. CHP Milletvekili Suat Özçağdaş ve İYİ Parti Milletvekili Turhan Çömez, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in cevaplaması için soru önergesi verdi.
Özçağdaş, “Sadece öğretmenlerin erişebildiği kitapçıklar sınav sırasında dolaşıma girdiyse, bu güvenlik ihlali değil midir?” diye sordu. Özçağdaş, birinci çıkaran okulların isim isim açıklanmasını istedi.
CHP'li Muharrem İnce de X hesabından, “MEB’in yaptığı LGS’den pis kokular geliyor. Son 5 yılın en zor sınavı olduğu söylenen sınavdan rekor sayıda, 719 birinci çıkmış. MEB’in derhal açıklama yapmasını bekliyoruz” dedi.
MEB İDDİALARI REDDEDİP SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
MEB'den açıklama geldi. MEB, iddiaları reddetti. Bakanlık iddiada bulunan kişiler hakkında da suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı:
"Sınav, sözel ve sayısal olmak üzere iki oturum hâlinde uygulanmış olup sorular, 8. sınıf öğretim programlarında yer alan kazanımlar esas alınarak akademisyen, alan uzmanları ve deneyimli öğretmenler tarafından hazırlanmıştır. Ülke genelindeki 544 okuldan 719 öğrencimizin tam puan aldığı 2025 yılı Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezî sınav, geçmiş yıllarda olduğu gibi ölçme-değerlendirme ilkelerine uygun, şeffaf ve denetime açık bir şekilde gerçekleştirilmiştir.
Sınavı müteakip kamuoyu, ayrıntılı açıklamalarla Bakanlığımızca bilgilendirilmiş olup gelen bütün itirazlar da titizlikle incelenmiştir. Tüm bu açıklamalara rağmen, öğrencilerimizin ve ailelerimizin duygularını istismar ederek çıkar elde eden bazı art niyetli kişiler, 'Konuştuğum kimi öğrenciler sınav zordu, dedi. Onların zor demesine rağmen tüm soruları doğru yapan 719 öğrenci olamaz" tezviratı ile kamuoyunu yanıltıcı spekülasyonlarını sürdürüp 'Bir ilde soruların tamamına doğru cevap veren 300 öğrenci var' gibi akla mantığa sığmayan hayal mahsulü uydurma söylemlerle bilgi kirliliği yaratmaya devam ediyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı olarak altını bir kez daha çizerek belirtmek isteriz ki LGS dâhil bütün sınavların her aşaması büyük bir titizlik ve özenle yürütülmüştür. Öğrencilerimizin, velilerimizin ve öğretmenlerimizin hukukunu ve fedakârlıklarını korumak, Bakanlığımızın en önemli önceliğidir.
Bu önemden hareketle mesnetsiz, tutarsız ve iftira dolu tüm bu iddiaları ileri sürenleri bir kez daha empati yaparak duyarlı davranmaya davet ediyoruz. Bu iddialarla ülke gündemini meşgul ederek çocuklarımızın duygu ve beklentileri üzerinden siyaset yapmanın ve çıkar elde etmeye çalışmanın vicdani ve ahlaki yönünü bir kez daha düşünüp değerlendirmelerini tavsiye ederiz. Gelinen aşamada tüm açıklamalarımıza rağmen kamuoyunu yanıltıcı bu tür iddiaları ortaya atanlar hakkında Bakanlığımızca suç duyurusunda bulunulduğunu da paylaşmak isteriz. Sürece ilişkin olarak öğretmenlerimizin, eğitim çalışanlarımızın ve öğrencilerimizin alın terine ve başarılarına gölge düşürecek yanlış bilgi ve yorumlara itibar edilmemesini önemle rica ediyoruz."
MEB BASIN MÜŞAVİRİ DE KABUL ETMİŞTİ
MEB Basın Müşaviri Yılmaz Güney, sınav esnasında soruların paylaşıldığı Habertürk'ten Bülent Aydemir'e yaptığı şu açıklama ile de kabul etmişti:
Sözel sınav 09.30’da başlayıp, 10.45’te sona erdi. Bahse konu soru paylaşımları 11.57’de yapıldı. Bu sırada sözel sınav bitmişti ve öğrenciler sayısal sınav için sınıflara alınmıştı. Kapılar kapalıydı, öğrencilerin dışarıyla hiçbir fiziki ve mobil bağlantısı yoktu. Sözel sınav 09.30’da başlayıp, 10.45’te sona erdi.
Bahse konu soru paylaşımları 11.57’de yapıldı. Bu sırada sözel sınav bitmişti ve öğrenciler sayısal sınav için sınıflara alınmıştı. Kapılar kapalıydı, öğrencilerin dışarıyla hiçbir fiziki ve mobil bağlantısı yoktu. Söz konusu paylaşım sözel sınav soru kitapçığı ya da PDF değil. Sınav kitapçığını ele geçiren bir okul görevlisi ya da öğretmen soruların fotoğraflarını çekip özel bir programla birleştirmiş ve PDF’e dönüştürmüş.
MEB’in sözel sınav kitapçığı 32 sayfa, bahse konu paylaşım ise 30 sayfadan oluşuyor. Bir diğer konu ise bu sınav kitapçığının nasıl ele geçirildiği... Sınava katılmak zorunlu değil. Sınava girmeyen bir öğrencinin kitapçığı ya da çözülmüş bir kitapçık öğretmen ya da sınav görevlisi tarafından usule aykırı bir şekilde fotoğraflanıp mesajla dışarı atılmış.
Kitapçığın okul dışına çıkarılması söz konusu değil. Bir saat sonra dışarı çıktığı öne sürülen kitapçık gerçek sınav kitapçığı değil, programla oluşturulmuş. Sınav bittikten sonra optik cevap kağıtları kilitli kutulara konulup saklanıyor. Bu arada cevap kağıtlarına müdahale edilmesi ya da işaretleme yapılması mümkün değil.
Paylaşımı yapan kişinin elinde sayısal sınav cevap anahtarının olup olmadığını bilmiyoruz. O kişi sadece elinde bu kitapçığın olduğunu söylüyor. Bu kitapçık elinde bile olsa aynı yöntemden söz edebiliriz. - Sonuç olarak saat 11.57’de sözel sınav bitmiş, sayısal sınav başlamış. Kapıları kapanmış; okula giriş çıkışlar yok. Görevli usule aykırı, suç içeren bir şey yapmış ancak sınav güvenliğini tehlikeye atan bir durum yok.
Bu iddiaları araştırmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu inceleme başlattı. MEB’den verilen bilgide, “İddialarla ilgili soruşturma başlatıldı. Teftiş Kurulu Başkanlığımız bütün görevlileri, sınav yapılan yeri, kamera kayıtlarını, her türlü detayı titizlikle inceleyecek. Sınav güvenliğini zedeleyecek, ailelerimizi endişeye sevk edecek bir durum söz konusu değil ancak biz her türlü iddiayı araştırmak üzere müfettiş görevlendirdik. İnceleme ve soruşturma sonucunu kamuoyuyla paylaşacağız”
KAÇ İLDE BİRİNCİ ÇIKTI?
81 ilin 66’sında en az bir öğrencisi Türkiye birincisi oldu. İlk 10'daki ilk sayısı şöyle:
İstanbul 163, Ankara 56, İzmir 49, Antalya 36, Konya 29, Adana 26, Gaziantep 23, Bursa 20, Kocaeli 19, Kayseri 18
Bu 10 il toplamda 439 birinci çıkarttı ve Türkiye genelindeki tüm birincilerin yaklaşık yüzde 61’ini oluşturdu.
İl il birinci çıkaran il sayısı da şöyle: