Mersin'de ABD'li mağaracıdan 9. günde güzel haber!
8 ülkenin katıldığı kurtarma çalışmasındaki çarpıcı detayları ve olasılıkları AFAD Arama Kurtarma Daire Başkanı Recep Şalcı, mide kanaması ve hastalığın risklerini ise Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Gastroenteroloji Cerrahisi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Ercan,
TEDAVİ ETMEDEN KURTARMAK İMKÂNSIZDI'
Dağcı ve araştırmacı Mark Dickey, ekip arkadaşlarının yardım çağrısı üzerine bin 40 metre derinlikte bulunduğu noktaya doktorların indirilmesiyle hayata tutundu. Şiddetli kanaması nedeniyle önce medikal ekiplerin onu tedavi etmesi seçildi. AFAD Arama Kurtarma Daire Başkanı Recep Şalcı, operasyonun medikal ayağını ve ilk saatlerini şu sözlerle anlattı:
"Bu bir mağara araştırmacısı yani bu alanda profesyonel biri. Sürekli mağaralara girip çıkan ve araştıran biri. Hatta mağara kurtarma operasyonlarında da ileri düzeyde eğitimli biri. Bir mağara araştırması sırasında mide kanaması geçirmesi nedeniyle orada kalıyor. Çok kan kaybetmesi yüzünden halsiz düşüyor. Bize bilgi ulaşınca ilk yaptığımız iş, bu alanda bilgili bir doktoru ve medikal personeli oraya hastanın yanına göndermek oldu. Helikopterle kan ve serum takviyesi yapıldı. Buradan kendi başına çıkamazdı. Sedyeyle de çok zordu. İlk amacımız sağlık durumunu kontrol altına almaktı. Bunda da başarılı olduk. 3 günde 4 ünite kan, 4 ünite serum verdik durumunu stabil hale getirdik.
Burada kayıp ya da kaza olmadığı için hemen tahliyesini gerçekleştirmeye çalışsaydık Mark’ı kaybederdik. Onun için tedavisini 1040 metrede yaptık. Sağlıklı bir insan o noktaya 12 saatte giriyor, 16 saatte çıkıyor. Zor bir yer. Buraya iletişim ve iniş hatları döşendi, kan serum hepsi sağlandı ve tedavisi başladı. Bu süreç kazazedeyi bulunduğu yerde tedavi etmek üzerineydi. Başarılı olduk."