Ali Adman

Almanların gözünden Elif Elmas nasıl? Ali Adman yazdı...

Neox Medya Kurucularından ve Spor Müdürü olan Ali Adman, Almanya Bundesliga'nın nabzını tutmaya devam ediyor. İşte Adman'ın yeni yazısı...

Almanya Bundesliga ekiplerinden RB Leipzig, bir dönem Fenerbahçe forması da giyen Kuzey Makedonyalı 24 yaşındaki orta saha oyuncusu Eljif Elmas ile 4,5 yıllık sözleşme imzaladı.

Bonservis ve maaşı belli oldu

Genç oyuncu için Alman kulübü Napoli'ye 23 milyon euro bonservis ödeyecek. Eljif Elmas'ı Leipzig'e 16.2 milyon euro bonservisle gönderen Fenerbahçe, bonservis arasındaki farkın %25'ini bonus olarak kasasına koyacak. Sarı lacivertli kulüp, bu transferden yaklaşık 1.5 milyon euro kazanacak.

Eljif Elmas kapalı kutu mu?

  • RBL Scoutların listesinde gerçekten var mıydı?

Eljif Elmas, Almanlara yabancı değil. Almanya'ya karşı Duisburg'da Kuzey Makedonya'nın 2-1 deplasman zaferinden bahsediyoruz. 56 kez milli oyuncu Eljif Elmas'ın yedi metreden attığı golle DFB takımını şoka soktuğu milli teknik direktör Joachim Löw dönemindeki son Dünya Kupası eleme maçı olmuştu. Elmas o gün herkesi kendine hayran bırakmayı başarmıştı. Taraftar kadar kulüplerde Elmas'ı listesine ekliyordu…

Bundesliga ekiplerinin transfer listesine giren Elmas, yeni sezonda hayallerin kurulduğu Bundesliga'ya transferi gerçekleşti. Leipzig scout ekipleri o dönemden bu yana Elmas'ı takip etmeyi sürdürdüler ve transfer listesinde en üstte yerleştirdiler.

Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi deneyimleri var

Elif Elmas, daha önce Fenerbahçe formasu giyerek Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi havasını aldı. Elemerde forma giyerek o dönem büyük turnuvaya giriş sağlamıştı. 

Fenerbahçe o dönem Şampiyonlar Ligi'nden elenmiş ve gruplara kalma ihtimali kalmamıştı. Elmas, gruplarda olmasada Şampiyonlar Ligi'ne ilk adımını atmıştı.

Daha sonra Napoli dönemi başladı ve hayalini kurduğu turnuvaya katıldı. Elmas, 2019 yazındaki Napoli transferinden bu yana üç sezon Şampiyonlar Ligi'ne katıldı. "Gli Azzurri" ile kalan iki sezonda Elmas, Avrupa Ligi'nde oynadı. 2021/2022'de Spartak Moskova'ya karşı Avrupa Ligi tarihindeki en hızlı ikinci golü (12.6 saniye) attı.

16 yaşında profesyonel çıkış yaptı

Elmas, çocukluktan bu yana tuttuğu takımın Fenerbahçe olduğu açıklamış ve Galatasaray'a attığı gol sonrası çocukluk fotoğrafını paylaşmıştı. Fenerbahçe'yi bir tutku olarak gördüğü için transferi gerçekleştirmişti. 2015'te bir yıl boyunca SC Heerenveen'de oynamadan önce, 2011-2015 yılları arasında memleketi Üsküp'teki FK Rabotnicki Skopje için forma terletti. Elmas daha sonra eve döndü ve 2015'ten 2017'ye kadar tekrar FK Rabotnicki Skopje için oynadı. 16 yaşında, Kuzey Makedonya'nın en yüksek ligi olan Prva Liga'da profesyonel olarak ilk çıkışını yaptı. Fenerbahçe'de ise  ilk profesyonel sezonunda iyi performans gösterdi. Elmas, Türkiye'de 35 maç, yedi gol ve yedi asist yaptı.  Kariyerinde toplamda  189 maçta oynadı, 19 gol ve 11 asist yaptı.

"Teknik olarak en iyi eğitimli"

Emil Forsberg'in New York Red Bulls'a ayrılmasından sonra, RB Leipzig'in hücum alanında bir değiştirmeye ihtiyacı vardı. Saksonlar bunu 6 numarayı taşıyacak olan esnek oyuncu Elmas ile dolduracak. 24 yaşındaki oyuncu hem orta saha merkezine hem de her iki dış pozisyona yerleştirilebilir. 1.82 metre yüksekliğindeki sağ ayak, RBL spor direktörü Rouven Schröder tarafından "teknik olarak en iyi eğitimli, güçlü koşu ve top sürme ve gitmek için tehlikeli" olarak tanımlanıyor.

Fırıncılık yapıyordu

Eljif Elmas profesyonel bir futbolcu olmasaydı, bugün şekerlemeci olarak çalışan anne ve babasının fırınında olabilirdi. Aile işinde Kuzey Makedon fırıncılık ticaretini öğrendi. Ama Elmas diğer yolu seçti. Sezonun ikinci yarısından itibaren, hüküm süren İtalyan şampiyonunun Saksonlar formasındaki performansı sonrası Bundesliga'ya transfer oldu. Leipzig'de yeni sezonda neler yapacağı ise merak konusu oldu.

Elfij Elmas, Almanya'da büyük umut vaad eden transferler arasında yer alıyor. Kariyer gelişini hep birlikte incelemeye devam edeceğiz. 

Eljif Elmas'ın istatistikleri

Kuzey Makedonyalı oyuncu, bu rakamlarla Leipzig’in en pahalı 10 transferi arasına girdi. 24 yaşındaki oyuncu, bu sezon takımdaki düzenli yerini kaybetti. Elmas, şu ana kadar 16 müsabaka oynadı ve sadece 4 kez ilk 11’de sahaya çıktı. Elmas’ın normal sözleşmesi Haziran 2025'te sona eriyordu. Orta saha, Napoli forması ile 189 maçta 19 gol ve 11 asist kaydetti.

Fenerbahçe'de para kazandı

Bu transferden, Fenerbahçe'nin de azami 1,5 milyon euro bonus elde etme imkanı bulunuyor.

Sarı-lacivertli kulüpten 2019 yılında yapılan açıklamada, "Napoli tarafından futbolcunun ileride diğer bir kulübe transferi halinde Napoli tarafından elde edilecek transfer bedeline bağlı olarak kulübümüzün azami 1,5 milyon euro bonus elde etme imkanı bulunmaktadır." ifadesi yer almıştı.

ROUVEN SCHRODER: KALİTESİYLE BİZİ GÜÇLENDİRECEK


Leipzig Sportif Direktörü Rouven Schröder, Eljif Elmas'ın transferiyle takıma önemli bir isim kattıklarını ifade ederek, "Son derece heyecan verici bir transfer gerçekleştirdik. Takıma mükemmel bir uyum sağlayacak ve kalitesiyle bizi güçlendirecek" dedi.

ELJIF ELMAS: BENİM İÇİN HAYALDİ

Bundesliga'ya geçmek ve Leipzig'de forma giymenin kendisi için hayal olduğunu kaydeden Eljif Elmas, "Baskı, hız ve hücum gücü yüksek bir takım. Bu da benimle çok uyumlu. Leipzig, kendisini Bundesliga'nın en iyi kulübü olarak kanıtladı ve aynı zamanda hızla Avrupa'nın da en önemli adresi haline geldi" diye konuştu.