Suriye’de açıklama yapan Suriye geçici hükümetinin Maliye Bakanı Muhammed Abazid, devrilen rejim döneminde büyük yolsuzlukların ortaya çıkmasının yanı sıra hükümetin kamu kurumlarında kayıtlı işçi sayısının gerçek rakamlardan çok daha fazla olması nedeni ile ödemelerin geciktiğini söyledi. Bakan Abazid, kamuda “temizlik “yapıldıktan sonra ödemelerin gerçekleşeceğini ifade etti.

“127 MİLYON DOLAR ÖDEYECEĞİZ”

Reuters’e konuşan geçici hükümetin Maliye Bakanı, artışın maliyetinin yaklaşık 1,65 trilyon Suriye lirası yani mevcut döviz kuruna göre 127 milyon dolar olarak tahmin edildiğini belirtti. Bu paranın mevcut devlet kaynaklarından ve bölgesel yardım, yeni yatırımlar ve yurt dışında dondurulmuş olan Suriye varlıklarının serbest bırakılmasına yönelik çabaların birleşiminden finanse edileceğini açıkladı.

TÜRK MALLARININ ARZI KURTARACAK

Bölgenin önemli ekonomistlerinden Suriyeli Dr. Yahya Al-Sayyid Omar, Lübnan Al Modon Gazetesi’ne verdiği demeçte, sorunun lirada değil dolarda bu miktardaki paranın bir anda piyasaya pompalanmasının, özellikle üretim artmadığı için enflasyona ve değerine olumsuz etki yaratacağına dikkat çekiyor. Özellikle arzda artış olmadan mal ve hizmetlere olan talebi artıracağı için piyasada parasal bir şok oluşturabileceğini söyledi. Dolara olan talebin artması ise liranın değerinin düşmesi anlamına geliyor.

“Peki olumsuz etkiyi kim durdurabilir?” Bu soruya ekonomist, Türkiye ayrıntısına dikkat çekerek yanıt verdi. Suriye pazarındaki Türk mallarının büyük arzı göz önüne alındığında, bu olumsuz etkilerin hafifletilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Dr. Omar, Türk mallarının akışının arzı kısmen de olsa artırabileceğini açıklıyor.